Bosna i Hercegovina     | 03.05.2020. 12:03 |

Šeranić: Zaraženo 12 pacijenata u UKC, komisije će ispitati primjenu protokola

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 3. maja (FENA) – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić najavio je danas da će naredne sedmice biti imenovane komisije koja će utvrditi primjenu protokola i ponašanja radnika u zdravstvenim ustanovama kada je u pitanju virus korona i mogućnost njegovog širenja u tim ustanovama.

Ako je bilo određenih propusta, bit će, kaže, evidentirani oni koji su odgovorni.

Šeranić je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je utvrđen virus kod 12 pacijenata koji nisu bili na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra (UKC), što, kaže, ne znači da su donijeli virus u tu zdravstvenu ustanovu ili da su tu bili zaraženi.

Kazao je da se ne može govoriti da je UKC Banja Luka novi klaster virusa korona.

- Nije neuobičajeno da se infekcija pojavi u zdravstvenoj ustanovi, iako uvijek treba utvrditi zašto i odakle se ta zaraza tu pojavila - naveo je.

Šeranić je potvrdio da se vrše operacije koje su hitne, dok su ostale prolongirane.

Epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković-Dević rekla je da se taj bh.etnitet trenutno nalazi u fazi transmisije virusa u zajednici, kada se za veći broj osoba ne može utvrditi epidemiološka veza.

Dodala je da su date preporuke za prevenciju i kontrolu infekcije te predostrožnosti u domovima za stare osobe i zdravstvene ustanove.

RS će, nakon što je, kako kaže, prošla kroz nekoliko faza karakterističnih za ovu epidemiju, krenuti u period ublažavanja mjera ili neke u potpunosti povlačiti.

- To ne znači da svi treba da se opuštenije ponašamo – rekla je Đaković-Dević i pozvala građane da se i dalje pridržavaju mjera.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta