Bosna i Hercegovina     | 02.05.2020. 16:13 |

Šeranić: U UKC-u 14 ljekara zaraženo koronavirusom, četiri izliječena

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2. maja (FENA) - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić potvrdio je danas da je zabrinjavajuća situacija kada je u pitanju broj zaraženih koronavirusom u posljednja dva dana, ali da je sve još uvijek pod kontrolom.

Kaže da je pod kontrolom i situacija u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Banja Luka te da nema razloga za paniku, jer ta zdravstvena ustanova ima 3.000 zaposlenih koji mogu da se brinu o pacijentima.

- Imali smo 14 zaraženih ljekara u UKC-u, četiri su oporavljena i vraćena u turnus, jedan je, nažalost, preminuo – rekao je Šeranić.

Na tvrdnje u pojedinim medijima o izmještanju pacijenata sa pojedinih odjela UKC-a RS, resorni ministar je rekao da je jedan od načina preventinog djelovanja i izmještanje određenog odjela, nakon što se ustanovi da su pacijent ili ljekar zaraženi.

On navodi da je uvijek velika mogućnost da se virus pojavi u zdravstvenoj ustanovi.

- Ljudi dolaze da se liječe, a i oni koji dolaze zbog drugih problema mogu donijeti virus. Zbog toga imamo protokole. Situacija jeste zabrinjavajuća, ako se u obzir uzmu podaci o broju zaraženih u posljednja dva-tri dana. Zato hoćemo da preventivno djelujemo da virus ne bi otišao u smjeru u kojem ga nećemo moći kontrolisati, ali stvari su sada pod kontrolom – ustvrdio je Šeranić.

Najavio je da će se tokom ovog vikenda odlučiti o daljim strategijama.

- Ono što nam je sada izazov su zdravstvene ustanove i starački domovi. Radit ćemo na zaštiti osoba  koje rade u tim ustanovama i korisnika ustanova i to je cilj u narednih sedam do 10 dana - kazao je entitetski resorni ministar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana