Ekonomija     | 01.05.2020. 14:18 |

Šatorović: Protuotrov ovoj krizi je solidarnost (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 1. maja (FENA) - Iz Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), na Međunarodni praznik rada, 1. maj, ističu da građani BiH zaslužuju dostojanstven rad te da su neophodne konkretne mjere svih nivoa vlasti za prevazilaženje trenutnog stanja u kojem se nalaze radnici uslijed krize izazvane pandemijom virusa korona.

- Svim radnicima se mora osigurati pravo na kolektivno pregovaranje. Ovo je vrijeme za saradnju s ciljem finansiranja socijalne zaštite za sve. Ne smiju biti okrenuta leđa onima kojima je pomoć najpotrebnija – poručio je predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović na konferenciji za novinare u zgradi Doma sindikata BiH u Sarajevu.

Smatra da u središtu oporavka i obnove moraju biti velika ulaganja u javno zdravstvo i briga kako da se svima osigura pristup i potpuno poštivanje radničkih prava.

Cilj, kaže, mora biti potpuna zaposlenost, uz dostojanstven rad za sve, formalizacija neformalnog rada i ukidanje nesigurnog rada.

- Protuotrov ovoj krizi je u solidarnosti koja je životna snaga sindikata, kroz historiju i danas. Moramo zajedno raditi na prevladavanju početnog vala COVID-19, pripremiti se za budućnost. Gdje god da se nalazimo i kakve god da su naše razlike, živimo u jednom svijetu. Sindikati znaju da solidarnost djeluje. Moramo to učiniti za cijeli svijet - naglasio je Šatorović.

Po njegovim riječima 'pandemija je trebalo da pokaže kakav je to zaista odnos poslodavaca i vlasti prema radnicima', a kako procjenjuje "najveća kriza nastupit će krajem osmog i početkom devetog mjeseca".  

- Iskustva iz regije su pokazala da otpuštanja radnika nije bilo tamo gdje je država direktno upumpavala novac radnicima i nezaposlenima, onima kojima prijeti otkaz. Tamo gdje su odlučili taj novac dati poslodavcima, desili su se određeni problemi - kazao je predsjednik SSSBiH.   

Prvomajski susret sa novinarima iskoristio je za izražavanje podrške zdravstvenim radnicima, kao i svima onima koji  osiguravaju "najnormalniji mogući život" u ovim vanrednim okolnostima.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4424

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1vbxIgtpaJiisYWSMY4MzJZ0mKe9ATyxI?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

SSSBiH: Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

SSSBiH - Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima se izvršeno nasilje

Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954,80 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo