Ekonomija     | 30.04.2020. 18:38 |

Košarac i Fild razgovarali o aktuelnim temama i saniranju posljedica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom (Matthew Field) o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i posljedicama epidemije koronavirusa na privredu u BiH.

Ministar Košarac rekao je da svi nivoi vlasti u BiH ulažu maksimalne napore u prevenciji i suzbijanju epidemije, ističući da je ključni prioritet zaštititi zdravlje građana i očuvati stabilnost zdravstvenog sistema u zemlji.

On je informisao ambasadora Filda o aktivnostima i mjerama koje Ministarstvo preduzima u saradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima na saniranju negativnih efekata koronavirusa na domaće privredne kapaciteta., saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U tom kontekstu, sagovornici su ocijenili da je od izuzetnog značaja u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji bilo formiranje liste vitalnih proizvoda koji imaju olakšan promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e zahvaljujući sistemu zelenih prioritetnih traka.

Govoreći o potrebi zaštite domaćih proizvođača, ministar Košarac istakao je da plasman njihovih proizvoda na nova tržišta jedna od mjera pomoći, posebno kada su u pitanju ostvareni viškovi u proizvodnji.

Podsjetio je da je BiH nedavno odobren izvoz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju, te da se u saradnji sa entitetskim ministarstvima i nadležnim agencijama kroz kontakte sa Evropskom komisijom traži mogućnost da se BiH omogućiti transport žive stoke putem luke Ploče na tržišta trećih zemalja.

Na sastanku je izražena spremnost Velike Britanije da pomogne BiH u saniranju negativnih posljedica korona virusa, posebno kada su u pitanju domaći turistički kapaciteti.

Sagovornici su, između ostalog, usaglasili da je potrebno nastaviti aktivnosti na potpisivanju sporazuma o nastavku trgovine između BiH i Velike Britanije, budući da ta zemlja više nije članica EU.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Kinesko čelništvo uvjereno da će se ekonomija poboljšati uoči "Dva zasjedanja"

Vijeće ministara BiH - U 2023. nastavljen ekonomski rast, ali sporije u odnosu na godinu ranije

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije