Bosna i Hercegovina     | 30.04.2020. 14:31 |

Obilježena 28. godišnjica rušenja Savskog mosta

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 30. aprila (FENA) - Bošnjački i hrvatski predstavnici u vlasti Brčko Distrikta BiH i predstavnici udruženja civilnih žrtava rata danas su u znak sjećanja na prve žrtve agresije na Brčko položili cvijeće na Savskom mostu, čije je rušenje 30. aprila 1992. godine označilo početak stradanja u ovom gradu.

- Agresija na Brčko i kampanja stravičnih zločina nad civilnim nesrpskim stanovništvom je počela 30. aprila 1992. godine kada je u ranim jutarnjim satima srušen most na Savi između Brčkog i Gunje i tom prilikom ubijeno više od stotinu civila koji su se zatekli na mostu i u njegovoj blizini. Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH do sada se nije oglasilo po pitanju odgovornosti za rušenje Savskog mosta i stradanja na njemu - izjavio je predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine Ramiz Ahmetović. 

Predsjednik Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko Distrikta BiH Marin Brkić naglasio je da se tužilaštvo mora probuditi i krenuti sa procesuiranjem ovih predmeta.

- Kada je u pitanju hrvatski narod, mi imamo dva goruća predmeta, to su Ulice-Laništa sa okolnim selima i Brkići-Čađavac. Državno i lokalno tužilaštvo se bavi istraživanjem zločina nad srpskim vojnicima koji su upali na Boderište, a nikada nije podignuta optužnica za zločine nad civilima u susjednim Brkićima - rekao je Brkić.

Nakon rušenja Savskog mosta tokom maja 1992.godine, srpske vlasti u Brčkom su formirale 19 sabirnih mjesta na kojima su nezakonito zatvarani nesrpski stanovnici grada. Na ovim lokalitetima je zatočeno više hiljada civila koji su su bili izloženi danonoćnim mučenjima, izgladnjivanju, pljački, silovanjima i okrutnim ubistvima.

Istovremeno, iz Brčkog je prognano više od 95 posto Bošnjaka, Hrvata i Roma.

Prema podacima Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikta BiH, u Brčkom je ubijeno 426 civila, do sada su u masovnim grobnicama u Goricama i na farmi Bimex pronađene i identificirane 372 osobe, a za 54 nestala lica se još traga.

Osim na Savskom mostu, cvijeće će 4. maja, na dan kada je najviše civila ubijeno u Brčkom, biti položeno i na drugim mjestima stradanja, ispred Hotela Posavina, Policijske stanice, DTV Partizan, te 7. maja ispred logora Luka koji je i formiran na taj datum 1992. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo