Bosna i Hercegovina     | 30.04.2020. 13:54 |

Prvomajski proglas SDPBiH - Za dostojanstvo rada i radnika u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) – Socijaldemokatska partija BiH u Prvomajskom proglasu navodi da pred Prvi maj, praznik rada, ponovno "svjedočimo novom pogoršanju položaja radnika i urušavanju dostojanstva rada u zemlji".

I danas kada se spremaju mjere suprotstavljanja krizi izazvanoj pandemijom COVID-19 radnici, nezaposleni i penzioneri u Bosni i Hercegovini su marginalizirani. Pojavom ekonomske krize, dodaju iz SDP-a, položaj radnika se dovodi do nivoa ugroženosti egzistencije i siromaštva.

-Trenutna vlast na svim krajevima i u svim dijelovima zemlje trudi se da sve radnike svede na sluge u službi nekolicine bogatih “fedualaca” koji bi da vladaju i životima, i resursima, i pravima građana – navodi se između ostalog u proglasu.  

U SDP BiH insistiraju na dostojanstvu rada kroz jednake uslove za obrazovanje i šanse za zapošljavanje u javnom i privatnom sektoru. Traže bolje uslove rada, zaštitu zdravlja i života radnika.

Insistiraju na povećanju minimalne plate, educiranju na radu i mogućnostima usavršavanja radnih sposobnosti, poštivanju prava na odmor, plaćanje noćnog i prekovremenog rada.

Traže da se ugovori o radu na određeno vrijeme svedu na minimum i maksimalno održavanje radnika na poslu u uslovima krize.

Iz SDPBiH još poručuju da se bore se za bolju zdravstvenu zaštitu, osiguranje u slučaju privremene nezaposlenosti, za kvalitetnu socijalnu zaštitu i naknadu za invalidnost, te dostojanstvenu penziju.

-Svjesni smo da ni mi nismo savršeni i da smo pravili greške na našem putu. Zato je krajnje vrijeme da se svi zajedno kao prijatelji, saveznici, jedinstveni suprotstavimo vladajućim lažnim patriotama i lažnim zaštitnicima etničkih interesa. Da se suprotstavimo onima koji su uzrok siromaštva, ogorčenja i nepravde među građanima i narodima Bosne i Hercegovine. Moramo znati da uzrok trenutne teške pandemije jeste zdravstveni, ali uzrok druge pandemije, pandemije bijele kuge, leži u vlastima na svim razinama i njihovim pomoćnim servisnim strankama kojima je svrha postojanja uzimanje mrvica sa stola koje im dobace njihovi stvarni gospodari – dodaju iz SDP-a.

U ovakvom stanju, kako dodaju, Prvi maj teško da može biti povod za slavlje, ali zato može i mora biti povod za radničko ujedinjavanje, zbližavanje i borbu za temeljne vrijednosti radničke klase - solidarnost, bratstvo i jednakost.

Iz SDP-a naglašavaju da je Bosna i Hercegovina uvijek bila zemlja vrijednih ljudi.

-Uvjereni smo da će se snaga radničke klase pokazati onda kada je to najpotrebnije, kako je to oduvijek i bilo. Prvi maj trebamo obilježiti znajući da je to praznik svih onih koji se trude i žele činiti dobro – navode iz SDP BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom