Stranačke aktivnosti     | 30.04.2020. 13:12 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

PROGLAS  SARAJEVO, 30.04.2020.

ZA DOSTOJANSTVO RADA I RADNIKA U BOSNI I HERCEGOVINI

Pred Prvi maj, praznik rada, ponovno svjedočimo novom pogoršanju položaja radnika i urušavanju dostojanstva rada u našoj zemlji. I danas kada se spremaju mjere suprotstavljanja krizi izazvanoj pandemijom COVID-19 radnici, nezaposleni i penzioneri u Bosni i Hercegovini su marginalizirani. Pojavom ekonomske krize položaj radnika se dovodi do nivoa ugroženosti egzistencije i siromaštva. Trenutna vlast na svim krajevima i u svim dijelovima zemlje trudi se da sve radnike svede na sluge u službi nekolicine bogatih “fedualaca” koji bi da vladaju i životima, i resursima, i pravima građana. Vlade se iz dana u dan bore da prava radnika smanje, da od poštenih radnih ljudi naprave siromahe, a da od siromaha naprave svoje “robove”. Dok objašnjavaju kako novca za radnike nema, pare koje su u budžete unijeli upravo naši radnici, krčme i razdjeljuju kao svoj privatni miraz. Tako današnja vlast doživljava radnike u Bosni i Hercegovini. Zato vlasti pružaju otpor reformama. To je izraz interesa nacionalnih političkih klasa i tajkunskih kapitalista za konzerviranjem ekonomije, postojećeg stanja i društvenih odnosa u kojima oni zajedno sa svojom klijentelom uživaju privilegirani ekonomski položaj sa grbače radničke klase, radništva i sitnog radno-poduzetničkog sloja u našem društvu.

Mi u Socijaldemokratskoj partiji BiH obećavamo da ćemo učiniti sve šta je u našoj moći da im se odupremo, da im pomrsimo račune. Insistiramo na dostojantvu rada kroz jednake uslove za obrazovanje i šanse za zapošljavanje u javnom i privatnom sektoru. Tražimo bolje uslove rada, zaštitu zdravlja i života radnika. Insistiramo na povećanju minimalne plate, educiranju na radu i mogućnostima usavršavanja radnih sposobnosti, poštivanju prava na odmor, plaćanje noćnog i prekovremenog rada. Tražimo da se ugovori o radu na određeno vrijeme svedu na minimum i maksimalno održavanje radnika na poslu u uslovima krize. Borimo se za bolju zdravstvenu zaštitu, osiguranje u slučaju privremene nezaposlenosti, za kvalitetnu socijalnu zaštitu i naknadu za invalidnost, te dostojanstvenu penziju.

Svjesni smo da ni mi nismo savršeni i da smo pravili greške na našem putu. Zato je krajnje vrijeme da se svi zajedno kao prijatelji, saveznici, jedinstveni suprotstavimo vladajućim lažnim patriotama i lažnim zaštitnicima etničkih interesa. Da se suprotstavimo onima koji su uzrok siromaštva, ogorčenja i nepravde među građanima i narodima Bosne i Hercegovine. Moramo znati da uzrok trenutne teške pandemije jeste zdravstveni, ali uzrok druge pandemije, pandemije bijele kuge, leži u vlastima na svim razinama i njihovim pomoćnim servisnim strankama kojima je svrha postojanja uzimanje mrvica sa stola koje im dobace njihovi stvarni gospodari.

Naravno, tu borbu ne možemo voditi sami. U njoj nam treba podrška svih vas. Pošaljimo im zajedno poruku da radnička klasa u Bosni i Hercegovini nije niti uništena, a ni pokorena. Treba nam podrška da im ne dozvolimo da mizerne minimalne plate budu još manje. Treba nam podrška da im ne damo da novac koji treba biti utrošen za saniranje posljedica nesreće, oni utroše za dodatno bogaćenje nekolicine tajkuna i instant-biznismena okupljenih oko vladajućih elita i porodica. Mi želimo da ta pomoć stigne do svakog pojedinca i građanina, jer njima i pripada.

S naše strane, mi činimo sve da osnažimo saradnju sa svim onim snagama koje dijele naš stav i spremni su učestvovati u borbi za temelje našeg društva, unatoč različitim pogledima, unatoč međusobnim nedostacima koje svi možemo prepoznati jedni u drugim. Pozivamo i radnike da učine isto i da ujedinjeni dignemo glas protiv javne pljačke njihovog novca i naše budućnosti, koja se dešava pred očima svih nas. 

Istina, u ovakvom stanju, Prvi maj teško da može biti povod za slavlje, ali zato može i mora biti povod za radničko ujedinjavanje, zbližavanje i borbu za temeljne vrijednosti radničke klase - solidarnost, bratstvo i jednakost. Bosna i Hercegovina je uvijek bila zemlja vrijednih ljudi. Vrijeme je da je opet oslobodimo iz kandži bezvrijednih političkih varalica i kradljivaca naših resursa i naše budućnosti. Uvjereni smo da će se snaga radničke klase pokazati onda kada je to najpotrebnije, kako je to oduvijek i bilo. Prvi maj trebamo obilježiti znajući da je to praznik svih onih koji se trude i žele činiti dobro. Ne tako davno, prije 7-8 godina smo ovakve praznike obilježavali otvaranjem izgrađenih dionica autoputa, prokopanim tunelima, rekordnom proizvodnjom rudara... Danas toga nema, pa ipak on opet pripada našim radnicima, rudarima, službenicima koji imaju pravo biti ponosni zbog svake kapi znoja, svakog iskopanog grumena uglja, svakog ugašenog požara, svakog usluženog građanina, svakog čina služenja javnom dobru i svake pošteno zarađene marke.

Zajedno ćemo se izboriti za vrijeme kada će se opet čuti drugarska pjesma koja slavi rad.

Drugarice i drugovi, podignite u vis čela vi junaci rada svog, naša bit će zemlja cijela da nam živi živi rad.

Radničkoj klasi, seljacima i poštenoj inteligenciji želimo sretan 1. maj, praznik rada!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana