Stranačke aktivnosti     | 30.04.2020. 11:37 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

CIK BiH mora svoje antidemokratsko uputstvo staviti van snage

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda je povodom usvajanja rebalansa budžeta FBiH omogućenog postupcima CIK-a BiH izjavio:

„CIK BiH hitno mora suspendovati svoje Uputstvo o dvojnosti pozicija, jer time direktno promoviše sukob interesa i potiče na neformiranje vlasti!

Uzimajući u obzir da su opšti izbori održani prije 17 mjeseci, a da nemamo formiranu vlast na nivou FBiH i u nekim kantonima, a ni Vijeće ministara BiH nije kompletirano, jasno je kako su određene pojave u izbornom zakonodavstvu dobrano felerične u smislu rokova za formiranje vlasti.

Međutim, posebno zabrinjava činjenica da CIK BiH i dalje ne odustaje od svog antidemokratskog uputstva o dvojnosti funkcija kojim se omogućava da premijer ili ministar u izvršnoj vlasti može biti u isto vrijeme i zastupnik ili delegat u zakonodavnoj vlasti.

Navedeni koncept CIK-a BiH predstavlja ne samo alibi za dugoročno dekapacitiranje institucija i neformiranje vlasti, nego promoviše eklatantan sukob interesa koji danas u vremenu krize eskalira. Usvajanje finansijskih dokumenata teških 5,5 milijardi KM omogućeno je klasičnim primjerom sukoba interesa.

Na posljednjim sjednicama oba doma Parlamenta FBiH se desio presedan kakav nikad ranije nije viđen nigdje u svijetu, a to je da funkcioneri iz izvršne vlasti budu ključni glasovi za usvajanje dokumenata kao što su rebalans ili 'korona zakon' koje su prethodno sami sebi odobrili na vladi.

Napominjem, konkretno, da se radi o predsjedniku i potpredsjednici FBiH, te aktuelnom ministru prostornog uređenja i ministrici finansija FBIH u Predstavničkom domu, dok je u Domu naroda rebalans usvojen glasovima Federalnog ministra unutrašnjih poslova i ministrice kulture.

Jasno je da se ovdje radi o vještačkoj tvorevini CIK-a u vidu uputstva koje je napravilo Frankenštajn demokratiju i potpuno suspendovalo potrebu da se vlast formira. Mi voljom CIK-a danas nemamo formiranu vlast, ali imamo specijalce koji obnašaju po tri funkcije u isto vrijeme, dvije zakonodavne i jednu izvršnu.

Napominjem da je ovaj sukob interesa duboko integrisan u naš parlamentarni sistem, jer i kantonalni premijeri i ministri sami sebi kao članovi vlade pošalju budžet, pa ga u Skupštini potvrđuju/usvajaju svojim glasanjem kao zastupnici.

Ako ovo sve navedeno nije sukob interesa, onda stvarno ne znam šta jeste. Ne znam šta više CIK BiH može smisliti da se dodatno kompromituju i oni i izborni proces, ali je očito da su kompletan izborni i postizborni proces doveli do apsurda, naročito nakon posljednjih izbora.

Pozivam CIK BiH da svoje antidemokratsko upustvo stavi van snage, te da natjera trenutne “dvojne” ili “trojne" funkcionere da se izjasne o poziciji na kojoj ostaju. Samo na taj način možemo vratiti u funkciju normalne demokratske principe dvostepenog odlučivanja i konačno natjerati izborne pobjednike da formiraju vlast.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo