Stranačke aktivnosti     | 29.04.2020. 16:54 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

„Samo na teritoriji Grada Banjaluka je oko hiljadu registrovanih ugostiteljskih objekata, preko deset hiljada radnika u ovoj djelatnosti koji čekaju pomoć Vlade koja je obećana, ali ne znaju kada će da bude. To je kao da u normalnim uslovima radnik radi, a kada će i da li će biti plata - ne zna se. Ovakvo neozbiljno i nonšalantno ponašanje Vlade Republike Srpske prema ugostiteljima je nedopustivo“, kaže narodni poslanik i predsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka Draško Stanivuković.


On dodaje da se Vlada prema njima ne odnosi kao prema živim bićima koja imaju egzistencijalne potrebe i čekaju pomoć da prežive i prehrane porodice.


„Takođe, premijer Višković je rekao da će pomoć privredi biti izdvojena iz namjenskog Fonda za privredu, a sada bi da isplaćuju iz Fonda solidarnosti, koji je međuradnička solidarnost. Dakle, to nije podrška Vlade, jer je 5-10% plate uzeto od npr. prosvjetnih radnika i dato drugim radnicima“, ističe Stanivuković.


Stanivuković kaže da je u proteklih 5 do 6 godina, koliko je prošlo od poplava, mi ponovo pravimo Fond solidarnosti:
„Gdje je novac od akciza, taksi, poreza, PDV-a? Sad dolazimo u situaciju da ministarka poručuje da će pomoć biti isplaćena kada se u fondu akumulira novac. Gdje su te rezerve koje je država trebala da ima za ovakve situacije, umjesto što sada ljudi, ni krivi ni dužni, čekaju punjenje fonda“, kaće Stanivuković.


On ističe da su ova dešavanja dokaz opšteg kolapsa u kojem nisu samo ugostitelji, nego i kozmetičari i frizeri koji su zajedno sa ugostiteljima prvi zatvoreni i biće posljednji otvoreni, a još se ne zna kada.


„Pozivam predsjednika Vlade, gospodina Viškovića, da precizira kada i šta ovi ljudi mogu da očekuju. Ovi ljudi, kao i svi drugi preduzetnici, ne rade samo za minimalnu platu. Neko radi za platu od 1200 KM, jedini radi u porodici i hrani četvoro djece i dobiće platu od 520 KM i s tim treba da prežive i mart i april i evo, ulazimo u maj“, kaže Stanivuković.


On kaže da nije logično ni da se otvaraju neka radna mjesta dok nema javnog prevoza i mnogi su onemogućeni da dođu na posao. Stanivuković, takođe, zaključuje za se samo nesposobnoj vlasti kao što je trenutna garnitura u Republici Srpskoj može desiti da ostavi samo dva dana privrednicima da se prijave za pomoć iz Fonda solidarnosti i da im sajt ne bude u funkciji.

Banja Luka, 29.4.2020.godine

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta