Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 14:26 |

Svi karantini u ZDK zatvoreni, više od 200 osoba negativno na koronavirus

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 29. aprila (FENA) - Svi karantini u Zeničko-dobojskom kantonu su zatvoreni, a povratnici iz inostranstva koji su bili smješteni u hotelima i motelima u tom kantonu bili su negativni na testiranju na koronavirus - potvrdio je Feni kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić.

-Za razliku od drugih kantona, mada je bilo i malo nediscipline unutar karantina, mi na testiranju tih osoba nismo imali pozitivnih, što je lijep uspjeh. Pogotovo kada znamo da je kroz naše karantine u više općina prošlo više od 200 osoba, od kojih su jučer otpuštene i dvije posljednje - ističe ministar Jupić.

Prema posljednjim informacijama, broj zaraženih u tom kantonu je 159, a 3.233 osobe su pod zdravstvenim nadzorom. 

Najviše zaraženih- 86 otkriveno je na području općine Maglaj, gdje broj zaraženih raste iz dana u dan. Firme Bontex i H-M Promet, u kojima je evidentirana zaraza najviše osoba u tom gradu, trenutno ne rade.

-Maloprije sam se čuo s našim epidemiologom Alisom Kozicom, koji je na terenu i vodi postupak testiranja. Stanje je stabilno, a svi koji budu zaraženi bit će medicinski zbrinuti i dobit će adekvatnu zaštitu u ustanovama. Mi smo tražili mogućnost formiranja i izolatorija u Maglaju, ali vjerujem da neće biti ni potrebe jer u izolatoriju u Zenici imamo popunjenu tek trećinu kapaciteta - naveo je Jupić.

Dodaje da je u izolatoriju depadansa Kantonalne bolnice Zenica trenutno smješteno 77 zaraženih, dok je kapacitet 220 kreveta. Kapacitet je moguće u kratkom roku uvećati i na 250 mjesta.

Niko od zaraženih u tom kantonu do sada nije preminuo, trenutno niko nije ni na respiratoru, a na Odjelu za infektivne bolesti KBZ-a liječi se 19 osoba.   

Direktor JU Dom za stara lica Zenica Kemal Efendić potvrdio je da su svi štićenici i iz druge grupe testiranih, njih 36, bili negativni.

-Upravo smo dobili rezultate i za drugu grupu štićenika koji su svi negativni, tako da je svih 74 korisnika naših usluga negativno na koronavirus. Dvoje radnika koji su testirani u subotu i koji su bili pozitivni, nalaze se u izolatoriju, a naša ustanova radi normalno - ističe Efendić.

Do sada je zaraza ustanovljena kod troje radnika, ali nije bilo zaraženih među starim licima koji su smješteni u tom domu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom