Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 13:41 |

Analiziran rad i aktivnosti Tužilaštva BiH od uvođenja vanredne situacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić predvodila je četvrti sastanak Koordinacionog tima Tužilaštva BiH, na kojem su analizirani rad i aktivnosti Tužilaštva BiH u periodu od uvođenja vanredne situacije zbog pandemije virusa Covid 19.

Središnje teme odnosile su se na rad i organizaciju institucije u vanrednoj situaciji, koordinaciju sa partnerskim institucijama i agencijama za provođenje zakona, te plan organizacije rada u narednom periodu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Rad Tužilaštva BiH bio je efektivan i organiziran sukladno preporukama VSTV BiH i drugih nadležnih organa, tako da je Tužiteljstvo BiH uspjelo adekvatno odgovoriti izazovima i radnim zadacima u proteklom periodu.

Zabilježen je intenzivan rad na pritvorskim predmetima i predmetima sa žurnim rokovima, predmetima koji su u vezi sa širenjem pandemije virusa Covid 19, a također i u predmetima terorizma, krijumčarenja osoba u segmentu ilegalnih migracija, neovlaštenog prometa opojnih droga, neovlaštenog prometa akciznih proizvoda, kao i predmetima za druga kaznena djela.  

Na sastanku je razgovarano o mjerama zaštite za uposlenike, stranke i osoblje koje dolazi u dodir sa uposlenicima Tužilaštva BiH, sa akcentom na posebne mjere u slučaju povećanja radnih kapaciteta u skladu sa zdravstvenim i sigurnosnim mjerama i ograničenjima.

Tužilaštvo BiH održava aktivnu i frekventu komunikaciju sa partnerskim pravosudnim, policijskim i sigurnosim agencijama, radi osiguranja što boljeg i nesmetanog funkcioniranja institucije.

Također, na zahtjev i dopis iz VSTV BiH, Koordinacioni tim razgovarao je o planu aktivnosti i angažmanu kapaciteta u narednom periodu a u skladu sa situacijom izazvanom širenjem virusa Covid 19, te u skladu sa preporukama nadležnih organa i u dogovoru i koordinaciji sa partnerskim institucijama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kajganić sa španskom ambasadoricom: Podrška Tužilaštvu BiH u postizanju još boljih rezultata

Tužilaštvo BiH uložit će žalbu zbog neodređivanja pritvora u predmetu 'Black Tie 2'

Akcija 'Piramida' - Borba protiv organizovanog krijumčarenja više od 600 ilegalnih migranata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel