Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 13:43 |

Čerkez: Za prvomajske praznike predložena zabrana kretanja djeci i starijim (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, imajući u vidu novonastalu epidemiološku situaciju u FBiH,  jutros  održao sastanak i pripremio set mjera uoči prvomajskih praznika.

- Pandemija još uvijek nije gotova. Na to već neko vrijeme upozoravamo građane. Prijedlog Kriznog štaba je da se za prvomajske praznike, tačnije 1. 2. i 3. maja, zabrani kretanje osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, te da se u istom periodu zabrani kretanje nakon 20.00 sati. Gledajući dešavanja u proteklim vikendima, smatramo da bismo veoma teško kontrolisali okupljanja, jer bi sigurno veliki broj ljudi izašao iz svojih domova i to bi moglo negativno utjecati na epidemiološku situaciju. Smatramo da je to nepotreban rizik - objasnio je Čerkez.

Očekuje da će sredinom naredne sedmice biti donesena i odluka da trgovine na veliko i na malo počnu raditi.

- Želimo da se život vrati kroz te trgovine. Neophodno je uspostaviti kontrolisane tokove života.Očekujemo da će se tada povući i mjere zabrane kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, ali mnogo toga će ovisiti o građanima i od njihovog poštivanja ili nepoštivanja mjera za suzbijanje pandemije - rekao je Čerkez na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija.

Na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako je rečeno,  uspostavljena je platforma za samoprocjenu zdravstvenog stanja građana.

- Cilj platforme je edukacija stanovništva o prepoznavanju simptoma koronavirusa, a tu su i akcije koje trebaju poduzeti u slučaju pojave simptoma - dodao je Čerkez.    

Pogledajte http://fena.ba/video/4415

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zkxGXSpl4SlQlqB4K-bDm_FvZ1jQNNjt?usp=sharing 

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U najvećoj razotkrivenoj prevari u historiji SAD-a ukradeno više od 280 milijardi dolara

Pandemija promijenila živote više od 40 posto Nijemaca

Prvi put od početka pandemije, Kina dozvoljava ulazak turistima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana