Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 13:06 |

Otkriven počinilac koji je prijetio smrću dopisniku "Avaza" Dini Pašaliću

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 29. aprila (FENA) – Policijski inspektori za cyber kriminal Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) rasvijetlili su slučaj prijetnje smrću novinaru “Dnevnog avaza” iz Zenice Dini Pašaliću, koju mu je preko lažnog Instagram profila u decembru prošle godine uputio H.O. (23 godine) iz Zenice.

Pašalić je prijetnje dobio nakon izvještavanja o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na Glavnoj gradskoj magistrali u Zenici, poslije koje je, od povreda zadobijenih tom prilikom, preminula jedna djevojka.

- Zahvalan sam policiji, koja je imala jako puno posla, jer je morala provesti puno procedura da bi došla do ovog otkrića. Smatram da je važno, uprkos prijetnjama, ne posustajati u izvještavanju, a svaku ovakvu prijetnju treba prijaviti - ističe Pašalić.

On napominje da je H.O., u prostorijama MUP-a ZDK, priznao da mu je prijetio te da će uskoro u Tužilaštvu ZDK obojica dati i izjavu. Izvjesno da će doći i do sudskog postupka, kada će se H. O. suditi za krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”, a za što je predviđena i zatvorska kazna.

- Uprava policije krajnje ozbiljno zaprima i dokumentuju sve prijave, odnosno slučajeve upućivanja prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara, kako bi se najbrže i najefikasnije otkrivali izvršioci tih krivičnih djela. I dalje ćemo, a u cilju stvaranja uslova za objektivno i nepristrasno izvještavanje i rad novinara, krajnje profesionalno preduzeti sve mjere kao i dosad – ističe policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut.

Ministar unutarnjih poslova ZDK Dario Pekić napominje kako je i ovo pokazatelj da policija ozbiljno radi na tome kako bi novinari mogli neometano raditi svoj posao.

- Ovo je i jasna poruka da će policija stati ukraj svim pokušajima pritisaka i cenzure slobodnom izvještavanju javnosti. Prijetnje i zastrašivanje novinara te ugrožavanje njihove sigurnosti, nećemo tolerisati - kaže Pekić za Fenu.

On najavaljuje da će MUP ZDK nastaviti, u skladu sa nadležnostima, štiti novinare, a one koji se samo i usude na slične stvari, odmah i pravovremeno procesuirati te ubuduće i javno obznaniti imena onih koji misle da su iznad zakona.

- Policija posjeduje svu opremu za otkrivanje prijetnji na internetu- ne samo novinarima, nego i svim drugim građanima koji trpe govor mržnje i ugrožavanje sigurnosti. To je, već na početku mog mandata, bilo opredjeljenje te sam naložio nabavku opreme za otkrivanje o ovakvih slučaja - ističe ministar Pekić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo