Bosna i Hercegovina     | 28.04.2020. 19:39 |

Dom naroda PFBiH u ponedjeljak nastavlja sjednicu glasanjem o 'korona zakonu'

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta je, a bit će nastavljena u ponedjeljak u 11 sati kada će delegati glasati o zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed globalne pandemije koronavirusa.

- Primjenom ovog zakona, koji sadržava 16 članova, želimo napraviti prvi korak ka realnom sektoru koji je najmanje otporan i ne može odogovoriti poremećajima na tržištu koje je uzrokovala pandemija koronavirusa. Posebna mala preduzeća ne mogu odgovoriti zaleđivanju ekonomije. Druga kategorija koja je prepoznata u zakonu su fizičke osobe, obrtnici - izjavila je delegatima federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Donošenje ovog zakona, poznatijeg kao 'korona zakon', predloženo je kako bi se jednom sinhoniziranom akcijom prepoznale sredine na području Federacije koje su najviše pogođene pandemijom. Tako su, kaže Milićević, rađene kalkulacije da se prate minimalne plaće.

Između ostalog, navela je da Neum trpi najviše zbog turizma, Zenica zbog industrije i radi takvih specifičnosti nije bilo moguće prepoznati univerzalno rješenje.  

- Teško je bilo napraviti razliku kome je zabranjen rad. Recimo hotelima nikad nismo zabranili djelovanje, ali im je sticajem okolnosti indirektno zabranjen rad. Također, ovom situacijom su pogođena i naša preduzeća koja su izvozno orijentirana - naglasila je Milićević.

„Korona zakon“ predviđa subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Propisuje ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti.

Za njegovu primjenu planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, a to je predviđeno usvojenim rebalansom ovogodišnjeg budžeta FBiH.   

- Uz ovaj zakon ide i zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće, iz čega su izuzeti samo neki sudski postupci, primjerice oni u kojima se izriču kazne zatvora za počinioce krivičnih djela - dodala je Milićević. 

Osim navedena dva zakona delegatima je na ovoj sjednici ostalo da glasaju o odlukama o prihvatanju zaduženja Federacije po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za hitni projekat za COVID-19 za BiH, te zaduženja u okviru instrumenta MMF-a za brzo finansiranje. Također, i o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog fonda solidarnosti.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zukić: Izboru predsjednika Federacije BiH trebao bi prethoditi politički dogovor

Čengić: Istina je da ne možemo dobiti Vladu FBiH bez Lendinog potpisa (VIDEO)

Čengić: Istina je da ne možemo dobiti Vladu FBiH bez Lendinog potpisa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo