Bosna i Hercegovina     | 28.04.2020. 16:34 |

Dodik: Putem Vijeća ministara BiH ujednačiti praksu u oba entiteta (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas da je ukidanje mjera o karantenu na granicama Federacija BiH dovela Vijeće ministara BiH u probleme, jer se tražilo tamo gdje nema karantena da se granični prijelazi zatvore zbog pandemije koronavirusa.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH na prethodnoj sjednici usvojilo zaključak kojim se traži da se zatvore granični prijelazi na kojima nema karantena, a sada je taj dio o zatvaranju graničnih prijelaza Predsjedništvo BiH povuklo.

- Jednostrano ponašanje Federacije BiH nije dobro u tom pogledu, ali nema spremnosti da se osudi to ponašanje. Jedino što nam preostaje je da se putem Vijeća ministara BiH pokuša ujednači praksa u oba entiteta - pojasnio je.

Najavio je da će Republika Srpska ostati pri stavu da karanteni ostaju na granicama posebno zbog prvomajskih praznika.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj redovnoj sjednici u Sarajevu dalo rok od 24 sata Vijeću ministara BiH da s ostalim institucijama iznađe rješenje za to pitanje.

Govoreći o predstojećem samitu "Evropska unija - zapadni Balkan" koji bi u online formatu trebao biti održan 6. maja, kazao je da je usvojeno nekoliko zaključaka od kojih se jedan odnosi za formiranje radne grupe koja bi već u petak trebala usvojiti dokument kao odgovor na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi se mogao napraviti akcioni plan.

Predložili su da Vijeće ministara putem mehanizma koordinacije okupi sve one koji su uključeni u mehanizam vezano za evropska pitanja i da se razmotre mjere za mogući akcioni plan koji treba biti donesen u roku od 30 dana.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4413

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1mymgnJ2eZq-zWc000nWsCgYzx0-oHRl2?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Dodik pozdravio najavu iz Evropske komisije, ali poručio da bez datuma to ne znači puno

Dodik, Nikšić i Čović u četvrtak na panel diskusiji u Beču

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo