Bosna i Hercegovina     | 28.04.2020. 16:14 |

Nova signalizacija na još 60 parkinga u općini Novi Grad Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Na području općine Novi Grad Sarajevo u toku je izrada nove horizontalne i vertikalne signalizacije na parkinzima u naseljima Dobrinja, Saraj Polje, Mojmilo, Švrakino Selo, Alipašino Polje, Otoka, Hrasno i Čengić Vila.

Na 60 parkinga izvršit će se iscrtavanje parking mjesta, postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije, te obilježavanje parking mjesta za osobe s invaliditetom, kao i obilježavanje pješečkih prijelaza i polja za usmjeravanje kretanja saobraćaja. Radove izvode građevinske firme Sacom d.o.o Sarajevo i Pro Via d.o.o. Bijeljina. 

Na parkinzima se vrši postavljanje plastične horizontalne signalizacije, iscrtavanje parking mjesta i pješački prijelazi, obilježavaju se hladnom plastikom, koja ima produženu i znatno veću garanciju u odnosu na običnu boju, a uporedo sa tim, vrši se i postavljanje saobraćajnih znakova refleksije čiji je vjek trajanja od 10 do 12 godina.  

Proteklih dana završeni su radovi na obilježavanju mjesta za parkiranje na parkinzima na Dobrinji, a pri kraju je obilježavanje parking mjesta u naselju Alipašino Polje. Vertikalna signalizacija postavljena je u naseljima Otoka, Hrasno, Čengić Vila, Alipašino Polje, Saraj Polje i u Olimpijskom Selu.

Za navedene radove iz općinskog budžeta izdvojeno je 399.896 KM. 

Općina Novi Grad Sarajevo u prošloj je godini započela nekoliko projekata koji se odnose na uređenje i obnovu zapuštenih parkinga koje niko ne održava, i uvođenje više reda u samo parkiranje vozila. Prije svega sanirana su oštećenja na 58 parkinga u naseljima Dobrinja, Mojmilo, Saraj - Polje, Alipašino Polje, Otoka i Čengić Vila, nakon čega je na 26 velikih parkinga postavljena plastična horizontalna signalizacija s vijekom trajanja i do pet godina, te modernizacija javne rasvjete.

Osim navedenog, nastavljena je i izgradnja novih parkinga u urbanim naseljima kako bi se osiguralo više mjesta za parkiranje u naseljima koja su projektovana i građena u vrijeme kad je u Sarajevu bilo znatno manje automobila, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U naselju Hrasno u funkciji 100 novih parking mjesta

U naselju Sokolje u toku izgradnja staze za trčanje, tribina i košarkaškog igrališta

Izetbegović: Moramo napraviti velike i hrabre iskorake za budućnost, imamo viziju i plan za to

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'