Bosna i Hercegovina     | 28.04.2020. 15:35 |

Sattler pozdravio političku zrelost domaćih lidera u BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozdravio je danas političku zrelost domaćih lidera i zahvalio predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH koji su inicirali formiranje političke radne grupe kao odgovor na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije što je vrlo potrebno državi.

Naime, Predsjedništvo je u dogovoru s predstavnicima iz Evropske unije odlučilo formirati političku radnu grupu koja će biti zadužena za rad da procesi unutar BiH idu naprijed i da se postigne što je moguće širi konsenzus u smislu puta BiH ka EU.

Tu grupu činit će predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te predsjedavajući i dva zamjenika Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je Sattler podvukao, članstvo u Evropskoj uniji je ono što građani BiH žele i postoji šira saglasnost javnosti u procentu oko 75 posto, a to je ujedno i najvažniji vanjskopolitički cilj države.

Radna grupa formirana je uoči samita Evropska unija - zapadni Balkan planiranog za 6. maja u Zagrebu u online formatu, koji je prilika, kaže Sattler, da domaći lideri na taj sastanak ne odu nespremni.

- Pozdravili smo ovu inicijativu jer je uspostavljen mehanizam koji bi trebao doprinijeti pokretanju procesa unutar zemlje na evropskom putu, ali i da bi se izradio Akcioni plan za provedbu mjera u naredne dvije i pol godine jer bi ovaj mandat trebao biti onaj u kojem će se napraviti istinski iskorak na putu ka Evropskoj uniji - dodao je.

Naglasio je da taj progres znači napredak u smislu vladavine prava, jurisdikcije, demokratije, ljudskih prava, te u smislu reforme javne uprave, ali i socio-ekonomskih reformi što su pitanja za koja građani očekuju rješenja od vlasti.

Zadovoljan je što je vidio dogovor i odluku da Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH budu zaduženi da pokrenu ovaj proces jer je i prije samita u Zagrebu zakazan susret političke radne grupe u Sarajevu 4. maja te sve ovo dolazi u pravo vrijeme kako bi BiH za virtualni stol donijela nešto pozitivno.

Podsjetio je da je martu, u vremenu krize izazvane pandemijom, Evropska unija dala zeleno svjetlo na putu ka Evropskoj uniji Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, što znači da i za BiH postoji mogućnost jer su vrata EU za BiH i dalje otvorena.

- Status quo zbog pandemije Covida-19 približava se kraju te je ovo prava prilika da se konačno da prioritet jedinstvu nad podjelama za dobrobit ove zemlje - zaključio je Sattler.

Na današnjem sastanku članova Predsjedništva, ambasadora Quinte i šefa Delegacije EU u BiH razgovarano je i o odgovoru na krizu izazvanu pandemijom novog koronavirusa u BiH te o koordinaciji između različitih nivoa vlasti, posebno u kontekstu ublažavanja mjera.

Uskoro video!

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sattler: CIK je zadužen za izborni proces u BiH, tako će ostati i u budućnosti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo