Svijet     | 28.04.2020. 13:49 |

Njemačka se nada kiši kako bi izbjegla treće uzastopno sušno ljeto

FENA Internet

BERLIN, 28. aprila (FENA) - Njemački poljoprivrednici, šumari i vatrogasci s nestrpljenjem očekuju prognozirane oboilne kišne padavine u ovoj sedmici, nakon što je toplo i suho proljeće pojačalo strahovanja od treće uzastopne ljetnje suše u posljednjim godinama.

Uoči današnjeg virtualnog klimatskog sastanka zvaničnika iz više od 30 zemalja, njemačka ministrica okoliša Svenja Schulze izjavila je da prethodne dvije godine sušnog vremena, kombinovanog s ukupno povišenim temperaturama, ukazuju na potrebu za akcijom.

- Možemo vidjeti da su dva prethodna ljeta bila ekstremno suha, da to već izaziva enormne probleme za poljoprivredu i šumarstvo. To je razlog zašto se moramo prilagoditi na promjene koje više ne možemo izbjeći, i mi moramo osigurati da situacija ne postane još gora,  sada istinski moramo insistirati na mjerama klimatske zaštite - kazala je Schulze.

- Zalihe vode ionako su niske, i ukoliko ne bude obilnije kiše u naredne dvije do tri sedmice, raširene štete na usjevima mogle bi potrajati - izjavio je Mojib Latif, meteorolog u Centru za okeanska istraživanja Helmholtz u Kielu.

- Protekle dvije godine bile su ekstremno suhe. Zemlji treba kiše - izjavio je on za novine Rhein-Neckar Zeitung.

Suša iz 2018. nanijela je teške štete usjevima, rezultirajući lošom žetvom za koju je njemačka vlada morala izdvojiti paket pomoći farmerima vrijedan stotine miliona eura. Istovremeno su rijeke i jezera zabilježile rekordno niske vodostaje, izazivajući ekološke štete i pogađajući industriju isporuke pitke vode.

Prošla godina također je bila izuzetno suha, izazivajući velike štete u njemačkim šumama. Upozorenja od šumskih požara već su na drugom po visini nivou, izjavila je Ulrike Hoefken, ministrica okoliš i šume u saveznoj državi Rheinland-Palatinate, za novinsku agenciju  dpa.

- Treće uzastopno sušno ljeto bilo bi katastrofalno - kazala je.

Skoro da uopće nije bilo kiše od 14. marta, kazao je meteorolog Njemačke meteorološke službe Andreas Friedrich, i istaknuo kako je prerano reći da li će prognozirane kišne padavine najavljene za drugu polovinu ove sedmice biti dovoljne da ublaže težinu situacije.

- Ako u maju bude kišnih padavina, situacija bi se ublažila i ne bi bilo suše. Ukoliko, naravno, maj bude sušan kao i april, mi strahujemo od teških suša, ali nijedan meteorolog u svijetu to trenutno ne zna -  kazao je Friedrich, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'