Svijet     | 28.04.2020. 12:45 |

UNFPA predviđa poguban utjecaj na zdravlje žena u nastavku pandemije

FENA Saopćenje

NEW YORK, 28. aprila (FENA) – Populacijski fond UN-a (UNFPA) pokrenuo je istraživanja koja predviđaju poguban utjecaj na zdravlje žena u nastavku pandemije Covida-19.

Dok pandemija COVIDA-19 i dalje hara, naglo povećanje broja žena koje nemaju pristup planiranju porodice i koje se suočavaju s nenamjeravanom trudnoćom, rodno zasnovanim nasiljem i drugim štetnim praksama bi se moglo mjeriti milionima u narednim mjesecima, saopćeno je iz UNFPA.

Navodi se da bi više od 47 miliona žena moglo izgubiti pristup metodama kontracepcije, što bi u narednim mjesecima dovelo do sedam miliona nenamjeravanih trudnoća.

Istraživanje otkriva ogroman utjecaj COVIDA-19 na žene paralelno s povećanjem prekomjerne opterećenosti zdravstvenih sistema, zatvaranjem ustanova ili njihovim pružanjem ograničenog broja usluga ženama i djevojkama, dok mnoge odlučuju da preskoče važne zdravstvene preglede iz straha da će se zaraziti koronavirusom.

- Novi podaci pokazuju katastrofalan utjecaj koji bi Covid-19 mogao uskoro imati na žene i djevojke širom svijeta. Pandemija produbljuje nejednakosti, dok za milione žena i djevojaka postoji opasnost da više neće biti u mogućnosti planirati porodicu i zaštititi svoje tijelo i zdravlje – rekla je izvršna direktorica UNFPA dr. Natalia Kanem.

Ona smatra da reproduktivno zdravlje i prava žena moraju biti zaštićeni po svaku cijenu, da se pružanje usluga mora nastaviti, potrepštine moraju biti isporučene, a ugroženi moraju biti zaštićeni i podržani.

Može se očekivati, upozorava ova UN-ova agencija, 31 milion novih slučajeva rodno zasnovanog nasilja ako mjere zabrane i ograničenja budu produžene za najmanje šest mjeseci. U svakom tromjesečnom periodu produženja mjera zabrane i ograničenja očekuje se dodatnih 15 miliona slučajeva rodno zasnovanog nasilja.

Zbog prekida provedbe programa sprečavanja ženskog obrezivanja zbog odgovora na COVID-19 moguća su dva miliona slučajeva ženskog obrezivanja u narednih deset godina koji bi se u suprotnom mogli izbjeći.

Također, Covid-19 će obustaviti nastojanja u pravcu okončanja prakse sklapanja dječijih brakova, što će eventualno dovesti do dodatnih 13 miliona dječijih brakova u periodu od 2020. do 2030. godine koji bi se u suprotnom mogli izbjeći, podaci su koje je UNFPA danas objavila.

Stoga je prioritet UNFPA jačanje zdravstvenih sistema, nabavka i isporuka osnovnih potrepština radi zaštite zdravstvenih radnika, osiguravajući pristup uslugama zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja i zaštite od rodno zasnovanog nasilja i promovirajući komunikaciju o rizicima i angažman zajednica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mesihović s predstavnicima UNFPA: Opredijeljenost ka unapređenju položaja mladih u KS

Glas mladih za mir - Sarajevski okrugli stol o medijima i javnim politikama

UNFPA i Agencija za statistiku BiH - Važnost ažuriranih podataka za socioekonomskih razvoj

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'