Bosna i Hercegovina     | 28.04.2020. 10:19 |

Podignuta optužnica protiv tri osobe za krijumčarenje migranata iz Egipta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) -  Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Ahmeda Ghabira Mahmuda Fethallaha, rođen 1991. godine u Egiptu, državljanin Egipta, nalazi se u pritvoru, Alana Durakovića, rođen 1997. godine u Bihaću, državljanin BiH i Amira Bakrača, rođen 1997. godine u Bihaću, državljanin BiH.

Optuženi se terete sa su, kao pripadnici organizirane skupine formirane radi izvršenja kaznenog djela krijumčarenja osoba, radi sticanja protupravne imovinske koristi, organizirali krijumčarenje ilegalnih migranata s područja Egipta, koji su boravili u BiH, s ciljem njihovog prijevoza prema teritoriji R Hrvatske i zemljama EU, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a o borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.

U optužnici se navodi, da su se optuženi, prema unaprijed dogovorenim ulogama, angažirali na krijumčarenju i prijevozu skupine od najmanje 15 državljana Egipta, koji su nezakonito boravili u BiH, te ilegalne  migrante dovezli sa područja Bihaća, na riječnu granicu BiH i Hrvatske, na rijeci Savi, gdje su im osigurali gumene čamce sa namjerom da se prebace u R Hrvatsku i na taj način na područje EU.

Optuženi su u namjeri spriječeni od policije MUP-a RS, te su otkriveni i lišeni slobode, a na obali rijeke pronađeni su i ilegalni migranti sa područja Egipta.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-Organiziranje skupine ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a. KZ BiH a u svezi sa kaznenim djelom –Krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv Kukuljca i drugih zbog krijumčarenja narkotika

U pola sata hrvatska policija spriječila dva pokušaja krijumčarenja 62 ilegalna migranta

Hrvatska: Zbog krijumčarenja 25 migranata pritvoren makedonski državljanin

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana