Stranačke aktivnosti     | 27.04.2020. 19:47 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokratske partije (SDP) BiH

FENA Saopćenje

Podhitno ispitati nabavku respiratora preko firme Srebrena malina!

Socijaldemokratska partija BiH smatra skandaloznom posljednju aferu Vlade FBiH oko nabavke respiratora preko firme koja se bavi proizvodnjom i preradom voća.

Ne ulazeći u bliskost vlasnika te firme sa vrhuškom SDA, očigledno je da najveća stranka u Bošnjaka na ovaj način nastavlja sa višedecenijskom praksom "ugrađivanja" odnosno pljačke putem javnih nabavki.

Vrijeme pandemije je nažalost odlična prilika za lov u mutnom, a primjer nabavke respiratora iz Kine je posljednji takav u nizu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su respiratori kupljeni i po znatno višoj cijeni od tržišne.

SDP očekuje od pravosudnih i istražnih organa da što prije ispitaju na osnovu čega je firma “Srebrena malina” dobila pravo uvoza respiratora, te da istraže kako se cijene respiratora razlikuju u skoro 40.000 KM od nabavne cijene u Kini.

SDP BiH je u subotu na sjednici Glavnog odbora usvojio poseban zaključak kojim zahtijevamo objavljivanje svih javnih nabavki u periodu vanrednog stanja i stanja prirodne nesreće.

Naglašavamo opet da je potrebno osigurati najviši stepen transparentnosti i obuhvatnog parlamentarnog i šireg institucionalnog nadzora i javnog uvida u raspodjelu sredstava za suzbijanje negativnih efekata pandemije virusa COVID-19 kako bi se izbjegla masovna zloupotreba sredstava i njihovo korištenje za bogaćenje uskog kruga ljudi blisko povezanih sa vladajućim strukturama.

To je praksa kojoj je bosanskohercegovačko društvo već imalo priliku svjedočiti u poslijeratnom periodu, a izvjesno je da nam sa trenutnom vladom slijedi novi profiterski val krčmljenja javnog novca pod plaštom borbe protiv pandemije.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

SDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo