Bosna i Hercegovina     | 27.04.2020. 18:04 |

Spahić - Osigurati Društvu Crvenog križa/krsta BiH stabilan osnov za rad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić i generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine Rajko Lazić u sjedištu Crvenog krsta/križa BiH prilikom današnjeg susreta i razgovarali  su o pandemiji COVID-19 u BiH.

Lazić je informirao Spahića o rezultatima aktivnosti Društva i djelovanju 166 podružnica i organizacija Crvenog krsta/križa BiH u proteklom periodu i naglasio da je Društvo radilo sa 1.219 volontera i 286 profesionalno angažiranog osoblja u borbi protiv širenja virusa, kao i da su 28.359  sati bili na terenu i da su obavili 15.650 kućnih posjeta i osigurali direktnu podršku za 45.000 korisnika Crvenog krsta/križa, saopćio je Press IPC-a. 

Spahić je odao priznanje Društvu s kojim Međunarodni centar sarađuje i koje je svoju društvenu ulogu i ovoga puta potvrdilo jedinstvenim angažiranjem u organizaciji preventivne i prve pomoći bosanskohercegovačkom stanovništvu.

-Vi ste s ljekarima, rudarima i drugim stručnim službama istinski heroji naše zemlje, jer radite u teškim uvjetima i dajete građanima snagu da fizički i pshički izdrže ovu borbu s virusom u svojim kućama i na radnim mjestima i da se suoče s ekonomskim i socijalnim problemima koji su nastali u vremenu vanrednog stanja - rekao je Spahić koji je konstatirao da imajući u vidu aktivnosti Društva Crvenog krsta /križa BiH, koje djeluje na temelju Zakona Parlamentarne Skupštine BiH, treba da bude finansirano putem budžeta BiH, a ne putem grantova.

Spahić je kazao da treba osigurati stalna budžetska sredstva za Društvo i sve njegove organizacije i djelatnosti, te tako osigurati stabilan i siguran osnov za rad, saopćio je Pres IPC-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'