Svijet     | 27.04.2020. 14:14 |

Španija registrovala 331 novi smrtni slučaj od COVID-19

FENA Internet

MADRID, 27. aprila (FENA) - Španija je u ponedjeljak zabilježila 331 novi smrtni slučaj od koronavirusa u proteklih 24 sata, što predstavlja rast s jučerašnje cifre od 288 preminulih, dok se političke i društvene rasprave usmjeravaju ka izlasku iz nekih od najstrožijih evropskih mjera ograničenja društvenog života.

Ukupan broj preminulih u zemlji u ponedjeljak je porastao na 23.500, dok je broj zaraženih viši od 200.000, sudeći po posljednjoj statistici ministarstva zdravstva, koje bilježi samo slučajeve potvrđene u laboratorijskim testovima.

Uz nadzirano dopuštanje izlaska djeci mlađoj od 14 godina jedan sat dnevno, Španci su se okrenuli narednim mjerama ublažavanja restrikcija koje sada ulaze u sedmu sedmicu. Od petka će ljudima svih dobnih skupina biti dopušteno da šetaju ili vježbaju na otvorenom, objavio je premijer Pedro Sánchez.

Očekuje se da detalji o tim o drugim novim mjerama budu dogovoreni u utorak, kada vlada održi narednu sjednicu. Dodatne mjere ublažavanja koje bi mogle pomoći u reaktiviranju ekonomije, kao što je ponovno otvaranje prodavnica koje nisu od suštinskog značaja, još su predmetom rasprava.

Zdravstvene službe danas su pokrenule osmosedmično istraživanje među 36.000 španskih domaćinstava, u nizu testova koji bi mogli razjasniti koji udio stanovništva može prevazići bolest COVID-19, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U izraelskim zračnim udarima u Gazi ubijeno pet civila

Mediazona - Najmanje 50.000 poginulih ruskih vojnika zabilježeno u ratu u Ukrajini

Najmanje 29 ubijenih u izraelskom zračnom napadu na stambenu zgradu u Gazi

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!