Bosna i Hercegovina     | 27.04.2020. 13:32 |

Košarac i Sattler: Podrška oporavku stanovništva i zaštiti domaće privrede

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Sattlerom o aktuelnim temama, s akcentom na aktuelnu epidemiološku situaciju i saniranje negativnih efekata koronavirusa na privredu. 

Tokom telefonskog razgovora, ministar Košarac naglasio je da u potpunosti podržava članstvo BiH u EU, kao glavni spoljnopolitički cilj naše zemlje.

On je izrazio zahvalnost EU na sredstvima koje je donirala svim nivoima vlasti u BiH za prevenciju i suzbijanje epidemije, ističući da je ključni prioritet zaštititi zdravlje građana i očuvati stabilnost zdravstvenog sistema u zemlji. 

Ministar Košarac informirao je šefa Delegacije EU u BiH o mjerama koje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji i koordinaciji s nadležnim entitetskim ministarstvima, preduzelo u cilju pomoći i podrške domaćim privrednim kapacitetima u novonastalnim okolnostima prouzrokovanim širenjem koronavirusa. 

U skladu s politikama koje je usaglasio s entitetskim ministrima nadležnim za poljoprivredu, ministar Košarac obavijestio je ambasadora Sattlera o potrebi pokretanja aktivnosti koje će proizvođačima u BiH omogućiti transport žive stoke preko luke Ploče na tržišta trećih zemalja. On je istakao da postoji izuzetan interes proizvođača iz BiH za izvoz žive stoke u treće zemlje preko luke Ploče, te da bi odobravanje ovog zahtjeva imalo pozitivan učinak na poljoprivredu u BiH i njen dalji razvoj, a time i na konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača, te otvaranje novih radnih mjesta u ovom sektoru.

Ambasador Sattler rekao je da bi to bio dobar iskorak za domaće privrednike, te naglasio da će, na temelju informacija koje mu budu dostavila nadležna tijela u BiH, u kontaktu s Generalnim direktoratom Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane podržati navedeni zahtjev Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o mogućnosti da nadležna tijela Evropske komisije daju saglasnost na izvoz crvenog mesa iz BiH u zemlje članice EU. S tim u vezi, naglašeno je da je neophodno ispoštovati definirane procedure. Sagovornici su saglasni da bi izvoz na nova tržišta u značajnoj mjeri doprinio oporavku privrede u BiH. Ministar Košarac dobio je uvjerenje da može računati na pomoć ambasadora Zatlera u cilju podrške domaćim proizvođačima, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekon omskih odnosa BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Brčko: Sattler pozvao vlasti da usvoje neophodne zakone

Anketirani privrednici u TK opće stanje poslovanja u 2023. ocijenili prosječnim

Troškovi za zaštitu okoliša u 2022. godini iznosili 0,61 posto BDP-a i povećani su za 17,4 posto

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'