Bosna i Hercegovina     | 26.04.2020. 12:42 |

Peršić: Individualno ponašanje od ogromne važnosti

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - U posljednja 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je 959 uzoraka te je novi koronavirus Covid-19 potvrđen kod 15 osoba - potvrdio je danas stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

Kako je kazao, do sada je ukupno testirano 14.485 uzoraka, a Covid-19 je potvrđen kod 826 osoba. Kada je u pitanju spolna struktura oboljelih, 445 je žena što je više od 58 posto, dok je 381 muškarac što je nešto više od 46 posto, a zabilježena su i 32 smrtna ishoda.

Najviše oboljelih i dalje je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 238, u Zeničko-dobojskom je 132, u Kantonu Sarajevo je 112, u Zapadno-hercegovačkom 83, u Tuzlanskom kantonu je 81 oboljeli, dok je u Unsko-sanskom 79 oboljelih od novog koronavirusa.

Također, u Kantonu 10 potvrđen je 41 slučaj oboljelih, u Srednjobosanskom 37, Bosanko-podrinjskom kantonu zabilježeno je 20 slučajeva, dok u Posavskom kantonu ima tri potvrđena slučaja.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje pacijenata, 45 njih je hospitalizirano, kaže Peršić, dok ih je pet na respiratoru, no dodaje da ohrabruje činjenica da u Federaciji ima 256 oporavljenih pacijenata, a 21 pacijent oporavljen je u posljednja 24 sata.

- To su informacije koje su važne i ohrabrujuće jer kontinuirano imamo porast oporavljenih, ali svi građani trebaju biti svjesni da se ublažavanje mjera u BiH i drugim zemljama ne smije shvatiti kao da je to kraj borbe protiv pandemije - podvukao je Peršić.

Napomenuo je da će se i dalje živjeti u okolnostima stalne prijetnje jer je virus još uvijek tu i dalje se bilježe prijenosi, a borba protiv pandemije, kaže Peršić, trajat će još dugo.

Kako je naglasio, ublažavanje mjera je vezano za činjenicu da u novim okolnostima društvo i sistem moraju funkcionirati, a i građani su sada upoznati sa značajem prevencije i naučili mnogo o virusu kako se prenosi i kako se zaštititi.

- Na ublažavanje mjera uticat će individualno ponašanje koje je od ogromne važnosti kako ne bi došlo do naglog porasta broja oboljelih - zaključio je stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

Pogledajte http://fena.ba/video/4402

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1IeqzWNNTnz1KG5a_8JOEHtUxuJe4j0pn?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom