Bosna i Hercegovina     | 25.04.2020. 15:28 |

Radončić: Džaferović otvorio vrata još većem migrantskom parkingu u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić uputio je pisanu izjavu, povodom najnovije tvrdnje člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića vezano za njegovo izvinjenje pakistanskom ambasadoru, u kojem se poziva na to da on favorizira jedino Ustav, zakon i interese BiH.

- Po kojem se to zakonu BiH više hiljada stranih državljana potpuno nepoznatog identiteta može slobodno kretati po cijeloj državi, nositi hladno oružje, sukobljavati se sa policijskim službenicima, uznemiravati i pljačkati lokalno stanovništvo i čak počiniti više od hiljadu krivičnih djela, kakav je slučaj u Krajini, a da nikome ne odgovara – navodi Radončić.

Dodaje da je neosporna činjenica da Džaferović i on imaju potpuno suprotan odnos prema hiljadama ilegalnih ekonomskih migranata iz Pakistana i drugih afroazijskih zemalja i posljedicama koje to može imati po BiH.

- Moj plan da ilegalni ekonomski migranti moraju sukcesivno, vrlo planirano i trajno otići iz BiH na način dobrovoljnog odlaska i povratka u zemlju porijekla, očito nije prihvaćen od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH Bisere Turković. Oni su dali javnu podršku, za Ministarstvo sigurnosti BiH i Službu za poslove sa strancima, nekooperativnom ambasadoru Pakistana – navodi ministar Radončić.

On ističe da „u svakoj evropskoj ili zapadnoj zemlji, ambasador, koji uporno odbija da državi u kojoj je akreditiran pruži pomoć u identifikaciji ilegalnih migranata iz njegove zemlje, bio bi hitno pozvan na konsultacije u Ministarstvo vanjskih poslova ili, čak, kod predsjednika države“.

- Naravno, bilo bi mu saopćeno da njegova država mora surađivati sa sigurnosnim strukturama zemlje domaćina. Međutim, u ovom slučaju, postupilo se potpuno suprotno.

 Zbog toga ponavljam da je Šefik Džaferović u startu oborio plan početka povratka ilegalnih ekonomskih migranata u njihove zemlje, jer države EU ne žele da ih prime.  Svojim jučerašnjim saopćenjima, on je ohrabrio ilegalne ekonomske migrante da ne poštuju domaću policiju i Službu za poslove sa strancima i dodatno je otvorio vrata njihovom novom nekontroliranom dolasku u BiH - navodi ministar Radončić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo