Regija     | 24.04.2020. 16:31 |

U Hrvatskoj prvi put više ozdravljenih nego oboljelih

FENA Agencije

hinZAGREB, 24. travnja (FENA) - U protekla 24 sata potvrđeno je 28 novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, a prvi put Hrvatska bilježi veći broj ozdravljenih osoba u odnosu na broj oboljelih, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Ukupan broj ozdravljenih je 982, što je 99 novoozdravljenih u 24 sata. Od toga ih je 385 otpušteno iz bolnice, 14 više nego jučer, dok je doma ozdravilo 497 osoba, 85 više nego jučer", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Umrla je jedna osoba, i to žena u Splitu, 1928. godište, koja je imala komorbiditete, a ukupno je dosad umrla 51 osoba, navodi Hina.

Ukupan broj zaraženih iznosi 2009, a dosad je testirano 30.213 osoba, tijekom jučerašnjeg dana 1360. Postotak pozitivnih je 6,65 posto.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ocijenila je kako je zadovoljna podacima koji pokazuju da je prvi put broj ozdravljenih veći od broja oboljelih (982 prema 976) "Taj trend će se nastaviti ako se budemo držali uputa i laganog popuštanja mjera", poručila je.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je kako će uspjeh popuštanja mjera s kojim se ide ovisiti o pridržavanju epidemioloških pravila i higijene.

"Naš cilj je da kod povratka u normalu stalno radimo korak naprijed, a to ćemo raditi ako se budemo pridržavali epidemioloških pravila kako ne bismo napravili nijedan korak natrag", istaknuo je Božinović.

Ponovio je da se odlukama Vlade omogućuje rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s tim da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje.

Uz to, počinju raditi postolari i krojači, a od 2. svibnja omogućava se održavanje vjerskih okupljanja.

"Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama. Na tržnicama će se odsad moći prodavati i svježa konzumna jaja, med i cvijeće'', zaključio je Božinović.

"Rad trgovačkih centara se ne dopušta osim za prehrambene i higijenske proizvode. Ono što je vani, nema razlike radi li se o dućanu u gradu ili u outletu. Bitno je da je ulaz izvana, time su zadovoljene mjere. Sve mjere su usmjerene prema tome da se što je više moguće toga vrati u funkciju, a da se ne stvore uvjeti u kojima bi se virus mogao širiti povećanom brzinom", pojasnio je Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a poručio je kako se korištenje zaštitnih maski preporučuje svima na mjestima gdje je više osoba, pogotovo u zatvorenim prostorima.


Kad je riječ o prodaji tekstilnih proizvoda, čije će trgovine biti otvorene od 27. travnja, Capak je rekao kako su oko te odluke bili vođeni činjenicama da dosad nije zabilježen prijenos koronavirusa putem tekstila te da virus ne može dugo preživjeti izvan žive stanice.

"Preporuča se da se roba - gdje je god to moguće - ne isprobava nego da se kupi i nosi kući i proba te vrati ako ne odgovara. Preporuka se pritom odnosi na one vrste tekstila koje se oblače preko glave jer je tu rizik da se ostave kapljice najveći. Isprobana ili vraćena roba na pet dana bi se zatvorila u posebni prostor jer se očekuje da će virus, ako ga je bilo, tako uginuti", pojasnio je Capak.

Kad je riječ o javnom prijevozu, ali i u knjižnicama, knjižarama i drugdje, najvažnije će biti održavanje higijene, dezinfekcija i socijalno distanciranje.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom