Bosna i Hercegovina     | 24.04.2020. 14:54 |

Besplatna psihološka pomoć za žene žrtve nasilja u vrijeme pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Fondacija "Akademija za žene" uz podršku Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini uspostavlja e-Savjetovalište s psihoterapijom koje će od početka maja nuditi besplatnu profesionalnu pomoć za žene žrtve nasilja u Bosne i Hercegovini.

Prema zvaničnim statističkim podacima, čak 52,8 posto žena u Bosni i Hercegovini je do svoje petnaeste godine života doživjelo bilo koji oblik nasilja. Usljed ograničene slobode kretanja i mjera (samo)izolacije mnoge žene su izložene nasilju, a za većinu njih vlastiti dom nije sigurno mjesto.

U teškom periodu razgovor o ličnim problemima, kao i profesionalni savjet objektivnog i suosjećajnog sagovornika mogu biti od velike pomoći.

Razgovori u okviru e-Savjetovališta „Akademije za žene“ će se - zbog uslova ograničene slobode i (samo)izolacije, obavljati putem videopoziva.

Savjetovanje će voditi isključivo educirane psihoterapeutkinje u okviru individualnih sesija. Savjetovanje, odnosno psihoterapeutski tretmani će se voditi u skladu sa standardima utvrđenim od strane Europske asocijacije za psihoterapiju i principima povjerljivosti podataka i dobrobiti klijentice, te sadržaja tretmana koji proističu iz Etičkog kodeksa.

Prijave se mogu dostavljati od 1. maja putem prijavnog formulara koji će uskoro biti objavljen na www.afw.ba. 

Projekat pokretanja e-Savjetovališta finansira Austrijska ambasada u Sarajevu.

- Bosna i Hercegovina je važan partner za Austriju i stoga pokušavamo na različite načine da pružamo podršku, između ostalog kroz ovaj projekat koji nastoji da pomogne ženama koje posebno pate zbog posljedica krize - kazala je austrijska ambasadorica u Bosni i Hercegovina Ulrike Hartmann, saopćeno je iz te fondacije. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Humanitarne grupe ne mogu učiniti ništa da zaštite osoblje u Pojasu Gaze

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana