Kultura     | 24.04.2020. 13:16 |

ULUPUBiH uputilo Vladi Kantona Sarajevo prijedloge mjera podrške umjetnicima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH) uputilo je otvoreno pismo Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo sa  prijedlozima mjera podrške umjetničkim strukovnim udruženjima i članovima udruženja, posebno samostalnim, istaknutim umjetnicima i freelancerima zbog ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pandemijom COVID -19.

U pismu se ističe da je proglašavanje stanja nesreće i sprovođenje niza mjera kriznih štabova onemogućila rad umjetničkim strukovnim udruženjima koji djeluju i rade na području Kantona Sarajevo, saopšteno je iz tog Udruženja.

Zbog situacije u kojoj su se našli iz ULUPUBIH su predložili nadležnom ministarstvu da  Vlada Kantona Sarajevo odobri kratkoročnu finansijsku pomoć svakom registrovanom samostalnom i istaknutom umjetniku u iznosu od prosječne mjesečne plate u Federaciji BiH umanjene za 40 posto, počevši od aprila do mjeseca u kome će biti proglašen kraj pandemije.

Također  je predloženo da  Vlada Kantona Sarajevo donese mjere poreskih olakšica po autorskim ugovorima i drugim ugovorima koje su sklopili samostalni, istaknuti umjetnici i freelanceri članovi strukovnih Udruženja u vrijeme proglašenja stanja nesreće. Poreske olakšice po ugovorima bi trebale da traju najmanje tri mjeseca poslije prestanka proglašenog stanja nesreće, kao i da se donesu  mjere poreskih olakšica za pravna lica koja budu koristila usluge i djela samostalnih, istaknutih umjetnika/ca i freelanceri članova strukovnih Udruženja.

ULUPUBiH također predlaže i da  Vlada Kantona Sarajevo donese mjere po kojima će dati prednost članovima umjetničkih strukovnih Udruženja u odnosu na umjetnike iz inostranstva za angažovanje na poslovima koje mogu obavljati a odnose se na grafički dizajn, unikatno oblikovanje, scenografiju, fotografiju, marketing  za koje Vlada Kantona Sarajeva i resorna ministarstva budu imali potrebu.

Među prijedlozima ovog Udruženja koja su poslata na adesu ministarstva kulture u Kantonu Sarajevo je i da Vlada KS ne umanjuje sredstva predviđena za kulturu i manifestacije iz oblasti kulture a predviđena  u budžetu za ovu godinu, kao i da  predloži i usvoji u rebalansu budžeta Kantona Sarajevo povećanje "Transfera neprofitnim organizacijama - udruženja" za 50 posto  postojećeg iznosa.

Također i da  Vlada Kantona Sarajevo, Udruženja  koja imaju galerijske prostore koji nisu bili otvoreni oslobodi plaćanja usluga javnim preduzećima koji su u vlasništvu Kantona Sarajevo poput komunalnih usluga, usluga vodovoda i kanalizacije, zatim toplana, elektrodistribucije a za period od aprila do mjeseca u kome će biti proglašen kraj pandemije.

ULUPU BiH je već ranije uputilo otvoreno pismo Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu kulture i sporta zbog  brisanja Transfera udruženjima građana iz oblasti kulture  te umanjivanja Transfera za kulturu od značaja za FBiH .

Za ovo, kako su saopštili uz ULUPU-a BiH, drugo otvoreno pismo odlučili su se zbog činjenice da su kao Udruženje  više vezani za Kanton Sarajevo.

Takođe u saopštenju Udruženje se ističe nedovoljna transparentnost obje Vlade te da se većina informacija o budžetu i rebalansu saznaje iz medija a ne sa zvaničnih stranica Vlada.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tanović: Primijenjena umjetnost i dizajn trebaju promatrati društvo kao cjelinu

Magoda bio domaćin sastanka, korak bliže do rješavanja statusa najugroženijih bh. ustanova kulture

Spremnost za preuzimanje brige o Umjetničkoj galeriji, Historijskom muzeju i Muzeju književnosti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana