Regija     | 24.04.2020. 10:47 |

Szijjarto zahvalio Hrvatskoj što nije stala uz međunarodne napade na Mađarsku

FENA Agencije

GORIČAN, 24. travnja (FENA) - Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto zahvalio je u petak Hrvatskoj što nije popustila pritisku "međunarodnog liberalnog 'mainstreama'" i nije stala uz međunarodne napade na njegovu zemlju nego je pokazala prijateljstvo i solidarnost.

"Zahvalni smo Hrvatskoj što unatoč pritisku međunarodnog liberalnog 'mainstreama' nije stala u zbor onih koji uporno napadaju Mađarsku", rekao je Szijjarto u izjavi novinarima koju je dao zajedno sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom na graničnom prijelazu Goričan-Letenye, javlja Hina.

Hrvatska je "stala uz Mađarsku, nećemo to nikada zaboraviti", istaknuo je Szijjarto zahvalivši osobno hrvatskom kolegi, te ističući kako su i oni koji se odupiru međunarodnim napadima na Budimpeštu također izloženi napadima.

Hrvatski šef diplomacije Grlić Radmah zahvalio je mađarskom kolegi na donaciji od 100.000 maski i 5.000 zaštitnih odijela koji su stigli u Hrvatsku u trenutku kada ih ona nije imala, kao i za pomoć nakon potresa u Zagrebu.

Grlić Radman, bivši hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, podsjetio je i na dvije stvari koje je Mađarska učinila za Hrvatsku u posljednjih 30-tak godina: 1991. bila među prvima koji su tražili međunarodno priznanje, a 2001. kada je predsjedala EU-om aktivno se zauzimala da Hrvatska završi pregovore s EU-om.

Dvojica su šefova diplomacija posjetila granični prijelaz Goričan-Letenye kako bi se uvjerili u dobro funkcioniranje prelaska granice, ističući da nijedan od 7 graničnih prijelaza između Hrvatske i Mađarske nije ni u jednom trenutku koronakrize bio u potpunosti zatvoren, a Szijjarto je rekao da će se nakon dovršetka pandemije koronavirusa ići u otvaranje i novih prijelaza.

Podsjetili su na dogovor od 31. ožujka kada je odlučeno da građani s obje strane granice mogu u drugu zemlju ući do 30 kilometara ako u njoj rade ili imaju zemlju što je dokaz, kako je rekao hrvatski ministar, dobrosusjedskih odnosa za vrijeme krize.

Što se tiče turizma i dolaska mađarskih turista koji tradicionalno ljetuju u RH a neki imaju i imovinu, "to ostaje za vidjeti" na koji način bi se moglo riješiti, rekao je Grlić Radman, dodajući da se 27. travnja održava videokonferencija ministara turizma EU-a. 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo