Kultura     | 29.04.2020. 08:27 |

Svjetski je dan plesa, plešite, budite pozitivni

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 29. travnja (FENA) - U povodu Svjetskog dana plesa, koji se obilježava 29. travnja, Plesni studio "Mo Stars" održat će online trening te na svojim Facbook i Instagram profilima objaviti arhivske snimke i tako ukazati na važnost plesa u društvu.

Svjetski dan plesa svake se godine u Mostaru obilježava performansom ispred Mepas Malla u suradnji s drugim plesnim klubovima i plesnim stručnjacima no ove godine to neće biti moguće zbog pandemije koronavirusa.

Koreografkinja i voditeljica PS "Mo Stars" Nataša Jekić u razgovoru za Fenu kazala kako je glavni cilj obilježavanja ovog dana predstavljanje i promocija plesne umjetnosti i ukazivanje na važnost plesa za fizički i psihički razvoj svakog pojedinca.

- Ples je sastavni dio svake kulture i jedan od najzabavnijih oblika kretanja. Od 1997. godine ples je priznata sportska disciplina i primljen je kao disciplina u Olimpijski komitet. Također, ples ima prednosti za fizičko i psihičko zdravlje - rekla je Jekić.

Ona je poručila svim plesačima na globalnoj razini da plešu, budu pozitivni i izvuku svu snagu i kreativnost.

PS "Mo Stars" najstariji je plesni studio u Mostaru, okuplja više od 180 članova podijeljenih u deset formacija u zavisnosti od stupnju znanja, plesnih sposobnosti i uzrasta, a ni aktualna situacija ne sprječava članove da svakodnevno, online putem, vrijedno treniraju.

- Preko online aplikacije Zoom imamo treninge svaki dan. Osam trenera svakodnevno radi na razvijanju fleksibilnosti, održavanju kondicije, usavršavanju plesne taktike te rješavanju tehničkih problema. Druženje s plesačima putem online treninga ima određene prednosti, ali i nedostatke. Nadam se kako će ova situacija uskoro biti za nama i da ćemo se vratiti našim probama i usavršavanju formativnih koreografija - poručila je Jekić.

Najmlađi članovi su djeca od 3 godine, a najstariji imaju 23 godine. Studio se bavi show dancom, jazz danceom, contemporaryjem i drugim plesovima. Također, plesni studio organizira kreativne radionice na kojima nastaju njihovi kostimi i rekviziti.

Plesni studio "Mo Stars" organizira i međunarodno natjecanje "Mediteran Open Dance" koje okuplja više od 1700 plesača i plesačica iz različitih zemalja, a ovogodišnje natjecanje, koje se trebalo održati u svibnju, odgođeno je zbog pandemije.

- Natjecanje se odgađa za narednu godinu. Teško nam je zbog toga ali nismo jedini kojima se to dogodilo. Važno je da iz ove situacije izvučemo pouku, da izdržimo i ostanemo zdravi - kazala je Jekić.

Na Svjetski dan plesa, koji se od 1982. godine obilježava 29. travnja širom svijeta, čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a za Svjetski dan plesa izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea.

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Marčeta: Svi se sa uživanjem bave plesom, od onih najmlađih do najstarijih

Plesni festival u Mostaru okupio više od 1.700 plesača iz pet zemalja

Kabiljagić: I u doba korone, iako virtualno, ples omogućava da budemo sa drugima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom