Svijet     | 23.04.2020. 15:17 |

Kina donira WHO-u dodatnih 30 miliona dolara

FENA Internet

PEKING,  23. aprila (FENA) - Kina će donirati dodatnih 30 miliona dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) radi podrške globalnoj borbi protiv pandemije COVID-19, saopćila je u četvrtak glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Hua navodi u tweetu da donacija posebno ima za cilj jačanje zdravstvenih sistema zemalja u razvoju i dodala je da je Kina već donirala  20 miliona dolara WHO u martu.

Obećanje je uslijedilo otprilike sedmicu dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump prekinuo finansiranje WHO i optužio je UN-ovu organizaciju sa sjedištem u Ženevi za "promoviranje kineskih "dezinformacija" o virusu, koji se prvi put pojavio u centralnom kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine.

Australski premijer Scott Morrison danas je izjavio da sve države članice WHO trebaju podržati predloženu nezavisnu istragu porijekla pandemije COVID-19.

Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu također je danas saopćilo da je australski poziv na nezavisnu istragu koronavirusa politički motiviran, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta