Regija     | 23.04.2020. 12:19 |

U Sloveniji 90 posto javnih službenika dobit će dodatke na plaću zbog epidemije

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 23. travnja (FENA) - Oko 90 posto javnih službenika u Sloveniji dobit će stimulativne nagrade zbog zdravstvenih rizika i povećanih radnih napora kojima su izloženi za vrijeme epidemije Covida-19, u prosjeku 25 posto na osnovnu plaću.

 Koliko će iznositi taj dodatak za pojedine kategorije odlučivat će nadređeni za svakog pojedinog zaposlenog, a vlada je objavila da je za tu svrhu namijenila 98 milijuna za razdoblje od 12. ožujka, kad je proglašena epidemija, pa do kraja svibnja, do kada vrijedi "megazakon" o državnoj pomoći za gospodarstvo, građane, poslodavce i zaposlene koje je pogodila koronakriza.

 Dodaci na plaću već se koriste pri sadašnjoj isplati plaća za ožujak, a budući da je epidemija počela sredinom ožujka u masi za sve javne službenike oni za to razdoblje iznose 39,2 milijuna eura.

 Od ukupnog fonda za dodatke za povećane napore skoro polovica rezervirana je za djelatnike u zdravstvenom sektoru, a ostalo za organe u sastavu vlade i ministarstava, većinom na službene osobe poput policajaca, zatvorskih čuvara, vojnika, djelatnika civilne zaštite i službe za zaštitu i spašavanje, objavila je vlada nakon dopisne sjednice.

 Najveća dopuštena visina kriznog dodatka za koronakrizu iznosi 100 posto na osnovnu plaću, a vjeruje se da će je dobivati zdravstveni djelatnici poput liječnika i medicinskog osoblja na intenzivnim odjelima, gdje se liječe najteži oboljeli od Covida-19, a visinu dodatka određivat će predstojnici tih ustanova, odnosno oni koji su pojedinim djelatnicima nadređeni i poznaju njihov rad, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo