Kultura     | 22.04.2020. 20:02 |

Gudeljević na svjetskoj video konferenciji ministara kulture

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - UNESCO je danas organizovao video konferenciju ministara kulture iz cijelog svijeta na kojoj su učestvovala 122 ministra  kao i  ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević.

Gudeljević je, između ostalog, istakla da je kultura u BiH kao i u drugim državama pretrpjela veliku štetu istakavši da je teško napraviti preciznu procjenu, ali činjenica da su sve redovite kulturne aktivnosti prekinute već dovoljno govori o šteti koju trpimo.

- Danas su naše galerije, kazališta i  koncertne dvorane u virtualnom svijetu jedne univerzalne  komunikativne zajednice koja se nalazi izvan okvira svake galerije i svake kazališne dvorane. Koliko je važno što danas gledamo snimke predstava bh. kazališta toliko brine saznanje da su institucije kulture ostale bez redovitih prihoda na dnevnoj razini- naglasila je Gudeljević.

Odgovarajući na pitanje kako obnoviti kulturu ona je istakla da je BiH decentralizirana država što će, kada pandemija završi biti dodatan problem za obnovu jer se odluke o ulaganju u kulturu donose na nekoliko sasvim različitih razina uz uvjerenje "da ćemo svi, ma koliko imali podijeljenu vlast i različite političke poglede imati jedinstven cilj: pomoći kulturi i kulturnom blagu BiH".

- Do danas, na državnoj razini nisu poduzete mjere za oblast kulture niti je još uvijek  uspostavljen poseban fond za ublažavanje efekata COVID-19. Veliki problem predstavlja i činjenica da na državnoj razini još uvijek nije usvojen državni budžet - podsjetila je Gudeljević i dodala da nema ni natječaja za kulturu, koji uobičajeno osnažuju i ohrabruju kulturne djelatnike  i institucije kulture da stvaraju.

- Usprkos problemima, BiH je kulturom bogata zemlja. U protekla dva mjeseca smo neke od naših bogatstava prijavili za UNESCO liste kulturnog blaga. Na tim prijavama se nalazi kultura iz svih dijelova BiH – kazala je Gudeljević.

Također je naglasila da se u suradnji s UNESCO-om provodi istraživanje o utjecaju pandemije na institucije kulture u BiH, te da je institucijama kulture u BiH distribuiran poziv za projekte koje je otvorio UNESCO, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Željana Zovko organizira panel raspravu povodom 20. obljetnice upisa Mostara na UNESCO-vu listu

Upućen poziv institucijama kulture i pojedincima da apliciraju za dodjelu grant sredstava

Državno povjerenstvo za UNESCO BiH ponovno aktivno nakon četiri godine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta