Bosna i Hercegovina     | 22.04.2020. 15:43 |

KŠCZ- Epidemiološka situacija u BPK stabilna, slijedi široko testiranje

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. aprila (FENA) – Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici konstatovao je da je epidemiološka situacija u tom kantonu stabilna. Naglašeno je da nema novooboljelih osoba te da su rezultati testiranja u posljednja četiri dana negativni.

- U BPK je trenutno 16 osoba pozitivno na koronavirus, pet je do sada izliječeno, dok je 147 osoba pod zdravstvenim nadzorom, a u karantinu se nalaze dvije osobe. Svi akteri uključeni u sprečavanje koronavirusa u BPK rade svoj dio posla - istakla je komandantica Kantonalnog štaba civilne zaštite Edita Velić.

Na sjednici je razmatrano i pitanje prijevoza ljudi koji se vraćaju iz inostranstva, a bilo je govora i o širokom testiranju koje se nastavlja narednih dana.

- Od Zavoda za javno zdravstvo informisani smo da se vrši jedno šire testiranje, a Štab je sugerisao da budu uključeni svi oni koji imaju dosta kontakata, tako da će u tom smislu biti nastavljeno i testiranje radnika u trgovinskim i drugim objektima – kazala je Velić.

Dodala je da je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite Zavodu za javno zdravstvo osigurano novih 600 transportnih medija, briseva i druge opreme, koja će uskoro biti dopremljena

-Iako je epidemiološka situacija u BPK proteklih dana zadovoljavajuća, još nije bilo govora o ukidanju pojedinih mjera i naredbi. Zavisit će to od rezultata širokog testiranja i u svakom slučaju, normalizacija stanja će teći u skladu sa odlukama Federalnog štaba civilne zaštite – kazala je komandantica KŠCZ BPK Goražde.    

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'