Bosna i Hercegovina

BH novinari: Protest Kriznom štabu/stožeru Hercegovačko-neretvanskog kantona

Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Upravni odbor Udruženja/udruge "BH novinari" rezolutno zahtijeva od Kriznog štaba/stožera Hercegovačko – neretvanskog kantona hitno povlačenje odluke o zabrani prisustva novinara press konferencijama koje se održavaju u Mostaru, uz obrazloženje da se tim postupkom štiti zdravlje novinara i poštuje zabrana okupljanja, saopćeno je iz tog udruženja. 

Ukoliko članovi Kriznog štaba/stožera ne opozovu svoju odluku u naredna 24 sata, BH novinari će pozvati sve medije i novinare HNK na bojkot javnih istupa članova Štaba, kao i drugih javnih zvaničnika tog kantona. 

Upravni odbor smatra tu odluku Kriznog štaba političkom i manupilativnom, direktno usmjerenom protiv medijskih sloboda i prava novinara na pristup javnim događajima i informacijama, na slobodan i nediskriminirajući način.

- Posebno je nedopustivo da se novinari isključuju sa pres-konferencija u Mostaru poslije mjesec dana uobučajenog sudjelovanja medijskih ekipa na pres-konferencijama, uz poštivanje propisanih mjera zaštite i fizičke distance. Ovaj postupak je također pokušaj institucionalnog uvođenja cenzure, "paravan" za izbjegavanje odgovora na pitanja od javnog značaja i direktno kršenje prava građana na slobodu informiranja u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu - navodi se u saopćenju.   

BH novinari naglašavaju kako mediji i javnost u Mostaru s pravom očekuju da vlasti tog kantona u krizna vremena pokaže viši stupanj razumijevanja, odgovornosti i transparetnosti, posebno o pitanjima koja su povezana sa Covid-19 i zaštitom javnog zdravlja građana.

BH novinari će pozvati međunarodne organizacije i evropske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja da reagiraju na cenzuru informacija u vezi sa Covid-19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, navedeno je također u sopćenju.   

(FENA) M.L.