Bosna i Hercegovina     | 22.04.2020. 14:35 |

HNK: Moguće ublažavanje mjera nakon prvomajskih praznika

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 22. aprila (FENA) - U "covid-bolnici" SKB-a Mostar trenutno je hospitalizirano 20 bolesnika, od kojih pet na respiratoru i sedam na terapiji uz potporu kisikom, dok se ostali oporavljaju. Jučer nije bilo hospitaliziranih, dok je jedan pacijent ispunio sve kriterije i otpušten je kući kao ozdravljen, kazao je specijalist infektolog SKB-a Mostar dr. Siniša Skočibušić. 

- Bolesnici koje se nalaze na mehaničkoj potpori izrazito su teškog kliničkog stanja i svakodnevno se vodi 24-satna briga oko njihovog zdravlja kako bi izbjegli moguće komplikacije ovakvog liječenja. Zasad uspješno odolijevamo svim poteškoćama i nastojimo da svi bolesnici koji dođu budu pregledani te da se zbrinu na adekvatan način uz svu primjenu sve terapije - kazao je dr. Skočibušić na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba civilne zaštite HNK.

Podsjetio je kako su kriteriji za ozdravljene pad febriliteta, situacija da nema potrebe za kisikom, dva negativna testa i radiološko poboljšanje na RTG-u pluća.

Po riječima savjetnika predsjednika Vlade HNK-a Darka Juke, u protekla 24 sata u SKB-u Mostar testirano je ukupno 228 uzoraka, od čega su tri pozitivna iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to sva tri iz Čitluka.

 - Raduje da već nekoliko dana na terenu imamo podatke koji stvarno potvrđuju činjenicu da situacija stagnira, čak i da je u blagom padu jer već dulji niz dana imamo manje od pet oboljelih na terenu - kazao je Juka govoreći o uzorkovanju kroz 24 sata.

Dodao je kako je ublažavanje dijela donesenih mjera moguće očekivati nakon prvomajskih praznika te da je tome danas donesen zaključak na koordinaciji Vlade i kantonalnog Štaba, a u saglasnosti sa strukom.

- Ako se nastavi ovaj trend stagnacije, čak i pada, uskoro možemo očekivati ublažavanje dijela donesenih mjera, a govorimo možda o razdoblju nakon prvomajskih praznika kako se ne bi prijevremena opustili - naglasio je Juka.

O epidemiološkoj situaciji u Čapljini govorio je zapovjednik Kriznog štaba civilne zaštite tog grada Smiljan Vidić, koji je kazao kako su trenutno na području Čapljine 23 osobe pozitivne na covid-19 te da je 187 osoba u samoizolaciji.

- Svim građanima Čapljine prije dvadesetak dana podijeljene su zaštitne maske, a svim radnicima Doma zdravlja nabavili smo stotinu specijaliziranih odijela, dovoljno dezinficijensa i sve ono što je potrebno u borbi protiv koronavirusa - kazao je Vidić te dodao kako su putem volontera i Crvenog križa izašli u susret svima onima koji su u bilo kakvoj vrsti potrebe.

Ono što je važno istaknuti, kaže Vidić, u protekla četiri dana u Čapljini nije zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa, a testirano je blizo 80 osoba.

Iz Štaba HNK istaknuto je kako je, prema podacima kantonalnog Ministarstva zdravstva, do sada izdato 2713 rješenje o samoizolaciji, dok je MUP HNK u protekla 24 sata izvršio 476 nadzora te zabilježio jedno kršenje rješenja o samoizolaciji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Gorjele dvije kuće u Mostaru

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana