Svijet     | 22.04.2020. 10:04 |

Sjevernokorejski mediji nijemi prema zdravstvenom stanju Kim Jong Una

FENA Internet

SEUL, 22. aprila (FENA) - Sjevernokorejski državni mediji u srijedu nisu pomenuli zdravstveno stanje ni podatke o trenutnom boravištu državnog čelnika Kim Jong Una, dan nakon intenzivnih međunarodnih spekulacija o njegovom zdravlju izazvanih medijskim izvještajima da je on teško bolestan nakon što je bio podvrgnut kardiovaskularnom zahvatu.

Sjevernokorejski mediji pokušali su predstaviti situaciju s državnim čelnikom kao uobičajenu, objavljujući rutinske izvještaje o Kimovim postignućima, i njegove starije ili nedatirane citate o temama poput ekonomije.

Južnokorejski i kineski zvaničnici i izvori bliski američkoj obavještajnoj zajednici izrazili su sumnju u južnokorejske i američke medijske izvještaje, dok je Bijela kuća saopćila da pomno prati razvoj situacije.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je održao samite bez presedana s Kimom u 2018. i u 2019. godini u pokušaju da ga uvjeri da odustane od nuklearnog naoružanja, izjavio je da medijski izvještaji o Kimovom zdravlju nisu potvrđeni i da nema mnogo povjerenja u njih.

- Nadam se da se on osjeća dobro. Imam veoma dobre odnose s Kim Jong Unom, i volio bih da se on osjeća dobro. Vidjet ćemo kako se osjeća. Ne znamo da li su ti izvještaji tačni - izjavio je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Upitan da li će pokušati da kontaktira Kima kako bi provjerio njegovo zdravstveno stanje, Trump je izjavio: "Mogao bih, ali se zaista nadam da se on osjeća dobro".

Spekulacije o zdravstvenom stanju Kim Jong Una prvi put su se pojavile nakon njegovog odsustva s ceremonije godišnjice rođenja osnivača Sjeverne Koreje i Kimovog djeda, Kim Il Sunga, 15. aprila. 

Danas su vodeće vijesti u državnoj novinskoj agenciji KCNA bile posvećene temama nevezanim za Kimove aktivnosti. Državne novine Rodong Sinmun objavile su starije ili nedatirane komentare koje pripisuju Kimu u člancima o ekonomiji, tekstilnoj industriji, gradskom razvoju i drugim temama.

Po običaju je Kimovo ime objavljeno u svim stranicama novina, ali nije bilo nikakvih izvještaja o tome gdje se on trenitno nalazi.

Internetski poretal NK sa sjedištem u Seulu javio je u ponedjeljak navečer da je Kim, za koga se vjeruje da ima oko 36 godina, hospitaliziran 12. aprila, satima prije kardiovaskularnog zahvata.

Vijest na engleskom jeziku u utorak je objavljena s isopravkom da je izvještaj zasnovan na jednom neimenovanom izvoru u Sjevernoj Koreji, a ne na više izvora kako je prethodno javljeno.

U izvještaju se navodi da se njegovo zdravlje pogoršalo od augusta prošle godine zbog obilnog pušenja, gojaznosti i pretjeranog rada, i on je sada podvrgnut tretmanu u vili na turističkoj destinaciji Mount Myohyang sjeverno od prijestolnice Pyongyanga, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Kim Jong Un dobio automobil na poklon od Putina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo