Svijet     | 21.04.2020. 13:51 |

UN u Libiji upozorava na moguće ratne zločine

FENA Internet

KAIRO, 21. aprila (FENA) - Ujedinjene nacije u ponedjeljak su upozorile na brzu eskalaciju nasilja i sve veću humanitarnu krizu u Libiji, navodeći da bi moglo doći do činjenja ratnih zločina.

Iako misija UN-a u Libiji nije identificirala potencijalne počinitelja, saopćila je da je došlo do "intenzivnog povećanja" neselektivnog granatiranja na gusto naseljena civilna područja u glavnom gradu Tripoliju, u kojima je ubijeno pet civila, a ranjeno 28 tokom proteklih nekoliko dana.

Snage kojima je sjedište na istoku države, a pod zapovjedništvom su Khalife Hiftera, od prošlog aprila okupiraju Tripoli, pokušavajući da protjeraju vladu koja ima podršku zapada.

Proteklih sedmica, Hifterove snage lansirale su raketne napade na civilne mete, uključujući zdravstvene ustanove, prenio je AP.

Intenzivirano granatiranje Tripolija prisilio je na hiljade ljudi da bježe iz svojih domova uprkos zastoju kako bi usporili širenje koronavirusa.

U posljednjem napadu, rakete Grad, koje su upotrijebile Hifterove snage, pogodile su dvije terenske bolnice, ranivši pet medicinskih radnika u ponedjeljak, objavilo je ministarstvo zdravstva sa sjedištem u Tripoliju.

UN navodi da su prošle sedmice artiljerijske granate oštetile jedinicu intenzivne njege Kraljevske bolnice u Tripoliju, što je veliki udarac za već opterećeni zdravstveni sistem koji se bori da odgovori na pandemiju COVID-19.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu