Ekonomija     | 21.04.2020. 13:28 |

Po prebivalištu osiguranika 511.892 zaposlenih, 512.205 po sjedištu poslodavca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 17. april ove  godine po prebivalištu osiguranika je 511.892, dok je po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih 512.205 - saopćeno je danas iz Porezne uprave FBiH.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka. 

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom - navodi se u saošpćenju Porezne uprave FBiH.

 U tabelarnom pregledu daje se pregled stanja broja zaposlenih radnika po kantonima i općinama na dan 17.april, na linku http://pufbih.ba/v1/public/upload/files/zaposleni_za_WEB_na_dan_17_04_2020.pdf: 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana