Bosna i Hercegovina     | 10.05.2020. 09:48 |

Bušatlić: Mjesec ramazan je škola za popravljanje našeg duhovnog stanja

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Mjesec ramazan i ramazanski post su škola u kojoj se vjernici odgajaju na uzvišenom moralu, iskrenosti, pravednosti, hrabrosti, darežljivosti, međusobnoj ljubavi i solidarnosti. To je škola za popravljanje našeg duhovnog stanja, jer istinska promjena i preporod počinju iznutra – kazao je  Abdusamed Nasuf Bušatlić, profesor islamske teologije, u intervjuu za Fenu.

Istina, dodao je, to je najteža stvar u životu, jer mi smo svjedoci da je čovjek 21. stoljeća osvojio i podčinio sebi ono što ga okružuje u prirodi - vinuo se u orbitu, ostvario ogroman uspjeh na svim naučnim poljima, posjeduje sofisticirana sredstva komuniciranja, zatim oružje i oruđe koje ga čini, na prvi pogled, moćnim i uspješnim, ali je posrnuo i pao pred požudom svoje duše - tu je pokazao svu svoju slabost iako je svjestan da pokoravanje strastima krije u sebi mnoge opasnosti, bolesti, razara porodicu, društvo, širi nered i slično.

- Upravo ramazanski ibadet, post, pomaže čovjeku da prevaziđe i pobijedi te slabosti duše koja je, kako Kur'an veli, sklona zlu. Onaj ko to uspije može ponijeti epitet istinskog i iskrenog postača, u suprotnom njegov post se vrlo lahko može pretvoriti u obično gladovanje i trpljenje žeđi, na šta aludira i hadis Allahovog Poslanika, a.s.: ''Ko ne ostavi lažni govor i rad po njemu, Allah nema nikakve potrebe za tim da takav ostavlja hranu i piće'' – navodi Bušatlić.

Grijesi koji se tiču međuljudskih odnosa, poput ogovaranja, prenošenja tuđih riječi, laži, kršenja obećanja, nepoštivanja ugovora, nezakonitog uzimanja tuđeg imetka, odugovlačenja isplate duga, prevare, ugnjetavanja i nepravde prema drugima, bavljenja onim što nas se ne tiče, izrugivanja, špijuniranja, klevete, jasno ukazuju da postoji neuravnoteženost i pukotina u načinu izvršavanja propisanih ibadeta kod mnogih muslimana, kao i nedostatak ispravnog razumijevanja duha i intencija tih ibadeta, pa tako i posta.

- Jer, post je veličanstven ibadet kojim se čovjek, za trenutak, oslobađa zemnog praha od kojeg je stvoren i kojem najčešće robuje prepuštajući uzde svojim strastima, a kada posti, onda izgleda kao da je on vladar nad zemljom od koje je stvoren – istakao je.

Iskreni i pravi postač, naglašava Bušatlić, doživljava takvo uznesenje, kako je to lucidno zaključio imam Gazalija, da je njegovo tijelo na zemlji, ali je srce vezano za Allahov Arš na nebesima.

Muhammed a.s. je rekao: Ko isposti ramazan čvrsto vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.''

- Da imaš grijeha koliko su  najveća brda i planine, ako postiš ramazan onako kako je Allah propisao, da to bude post pokornosti, a ne gubljenja vremena, post ibadeta, a ne adeta i običaja, post bogobojaznosti, a ne gladovanja, svi prošli grijesi ti se opraštaju – navodi Bušatlić.

Kaže da, iako je mjesec ramazan sav u znaku ibadeta i sveopćeg duhovnog preporoda muslimana, ipak je, pored posta, jedan ibadet posebno preporučen u toku ramazana, a to je noćni namaz, ili noćno bdijenje u namazu, zikru i učenju Kur'ana – a u tome se kriju nebrojene mudrosti, pouke i koristi.

- Prvo, ramazanske noći su posebno blagoslovljene jer je u jednoj od tih noći, a to je noć Lejletul-kadr, Kur'an kao posljednja Allahova objava i uputa, u cijelosti spušten na zemaljsko nebo, a nakon toga je sukcesivno, u toku 23 godine, preko meleka Džibrila objavljivan Muhammedu, s.a.v.s. – pojašnjava Bušatlić.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., provodio je noći u ibadetu, a posebno je to činio u toku ramazana, i preporučiovao je svom ummetu noćni namaz, te je u tom smislu govorio: Ponos (veličina) vjernika je u noćnom namazu.

- Noćni namaz i noćno bdijenje, a pogotovo u mjesecu ramazanu - to su najljepši trenuci osamljivanja čovjeka sa njegovim Gospodarom i mi svaku noć imamo priliku direktno razgovarati sa našim Stvoriteljem, sa Gospodarom svih svjetova, a propuštamo te prilike. Pa, ako ih propuštamo tokom cijele godine, ne dozvolimo sebi da propustimo te prilike u toku mubarek ramazana – preporuka je Bušatlića.

Jer, po njegovim riječima, to su trenuci kada se skidaju koprene, kada tražiš bliskost sa Onim Koji te je stvorio i Koji te poznaje bolje od tebe samog, da te uputi, da ti u svakoj situaciji istinu pokaže istinom a zabludu zabludom, jer „mi danas živimo u vremenu velikih smutnji kada malo ljudi, u pravom trenutku, zna ispravno rezonovati i donijeti ispravan zaključak i odluku - a kada se ugledaju krateri i pustoš koju su ostavili naši pogrešni zaključci i postupci, onda svi vide pravu istinu, ali tada, nažalost, bude kasno“.

- Drugo, noćni namaz otklanja tjeskobu u grudima, na šta aludiraju ajeti: ''A kada završiš, molitvi se predaj! I samo se Gospodaru svome obraćaj!''  – podsjeća Bušatlić.

Dakle, obrazlaže on, rasprostranjenost u grudima koja se spominje u prethodnim ajetima ove sure dolazi sa noćnim namazom - kada završiš sa svim dunjalučkim poslovima, kada svoje srce isprazniš od svih dunjalučkih briga i potreba i ostaviš prostora samo za zikr, učenje Kur'ana i munadžate (razgovore) sa Allahom u tišini noći, osjetit ćeš rasprostranjenost u grudima i neopisivo zadovoljstvo u duši.

I treće, na Sudnjem danu će lica onih koji su klanjali noćni namaz biti svijetla i blistava, kao što dolazi u ajetu: ''Neka lica toga Dana bit će blistava, nasmijana, radosna.'' 

- Stoga, želim skrenuti posebnu pažnju na učenje i upućivanje dova u mjesecu ramazanu, a posebno u ramazanskim noćima, jer je dove najbolje upućivati u tišini noći. Dova je moćno oružje vjernika, čudesna veza između čovjeka i njegovog Gospodara, kojom se ostvaruju želje i nadanja, popravlja stanje, smiruje duša, postiže željeni cilj i spoznaje veličina Allahovih blagodati - ističe.

Ajeti o ramazanskom postu i objavi Kur'ana u ramazanu, završavaju se ajetom: ''A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kada Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.'' (El-Bekara, 186.).

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća uručio novčane bonove socijalno ugroženim obiteljima

Mladi doprinose kvaliteti razmazanskih aktivnosti u Prnjavoru

Islamska zajednica u BiH - Utvrđen iznos sadekatul-fitra za ovogodišnji ramazan

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana