Magazin     | 20.04.2020. 17:57 |

Slovenci razvijaju koncept 'letećeg kombija' za međugradski teret

FENA Saopćenje

LJUBLJANA, 20. travnja (FENA) - Slovenska tvrtka Pipistrel, već afirmirani proizvođač ultralakih letjelica, počela je s razvojem električnog zrakoplova za međugradski prijevoz, svojevrsnog "letećeg kombija", potvrdio je u ponedjeljak vlasnik i direktor tvrtke Ivo Boscarol.

Tvrtka je za američki Uber pripremala nacrte za razvoj "letećeg taksija" koji bi se koristio u gradovima, ali je taj projekt usporen jer se ocjenjuje da će se takvi avioni zbog zahtjeva regulatora i složenih uvjeta letenja u gradovima početi koristiti tek krajem ovog desetljeća.

Zato su se sada u Pipistrelu preorijentirali na druge programe, među kojima i na razvoj "letećeg kombija", prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

"Planiramo vrlo sličnu letjelicu onoj koju smo razvijali za Uber, teretni zrakoplov na električni pogon pogodan za letenje između manjih gradova, primjerice između Maribora i Zagreba, i mislim da ćemo s njime biti na tržištu i u zraku prije nego s Uberovim letećim taksijem", kazao je Boskarol.

Dodao je da u tome vide dobru tržišnu nišu za poduzeće iz Ajdovščine koje ima proizvodnu halu u talijanskoj Goriziji, a u gradnji i tvornicu u Kini, koja je sada zbog poznatih problema s pandemijom koronavirusa u zastoju.

Trenutno se po njegovim riječima radi na "konceptualnom razvoju" letećeg kombija kojega će pokretati vodikove gorive ćelije, a proizvodio bi se u njihovu pogonu u Italiji (Gorizia), s obzirom da ondje raspolažu potrebnom infrastrukturom i dovoljnom količinom električne energije koju tako zahtjevni projekt traži.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promet na Sarajevskoj berzi promet 9.186,11 KM

Državljanin BiH s 2, 74 promila vozio suprotnim smjerom autoceste

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom