Ekonomija     | 20.04.2020. 14:08 |

U Bihaću potpisan ugovor o asfaltiranju dijela puta do Štrbačkog buka

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 20. aprila (FENA) - Direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Una" Amarildo Mulić potpisao je danas ugovor sa izvođačem radova o asfaltiranju dijela pristupnog puta do najatraktivnije zone parka Štrbačkog buka.

- Financijska sredstva za ovaj projekt osigurala je Vlada Federacije BiH, putem Ministarstva za okoliš i turizam. Tako je milion maraka prebačeno na  račun Nacionalnog parka Una, dok smo mi vlastitim sredstvima završili svu projektnu dokumentaciju. Izvođač radova će biti domaća firma, a u ovoj fazi ćemo asfaltirati dionicu puta dužine 5.154 metra. Napokon smo krenuli u realizaciju ovog neophodnog projekta modernizacije i poboljšanja usluge za sve posjetitelje - izjavio je direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Una".

Istaknuto je kako je za asfaltiranje i uređenje preostale dionice pristupnog puta od tri kilometra neophodno završiti imovinsko-pravnu proceduru, odnosno osigurati sredstva za eksproprijaciju zemljišta koje nije uplanjeno.

Najavljenoj prvoj fazi radova, prethodit će izgradnja vodovodne mreže od naselja Orašac do Štrbačkog buka, koju će financirati Grad Bihać.

- Grad Bihać bi uskoro trebao krenuti s instalacijom vodovodne mreže u dužini od osam kilometara. Vodovod će se graditi od Orašca, preko naselja Ćelije, do Štrbačkog buka i to je na nekin način preduvjet za naš projekat afaltiranja puta - dodao je direktor  Mulić.

Naglašeno je kako se ovim projektom nastavljaju aktivnosti na poboljšanju i modernizaciji turističke ponude Nacionalnog parka "Una", koji je u prošloj godini nadmašio brojku od 100.000 posjetitelja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Za 11 mjeseci 2021. u BiH 875,8 hiljada turista, i dalje pozitivna očekivanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo