Bosna i Hercegovina     | 20.04.2020. 13:44 |

Smjernice za poduzeća u prehrambenom sektoru BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. travnja (FENA) - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine objavila je smjernice Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem podrške poduzećima u prehrambenom sektoru.

 Kako bi se istaknule dodatne mjere potrebne za očuvanje integriteta prehrambenog lanca i osigurala dostupnost odgovarajućih i sigurnih zaliha hrane potrošačima, WHO je pripremio i objavio smjernice pod nazivom "Covid-19 i sigurnost hrane: Smjernice za poduzeća u prehrambenom sektoru", priopćila je Agencija za sigurnost hrane BiH. 

 U smjernicama su detaljno opisane mjere za prepoznavanje i sprječavanje širenja virusa covid-19 u prehrambenom sektoru te mjere higijene i dezinfekcije u fazama proizvodnje hrane, transporta, maloprodaje, kao i u kantinama u kojima se pružaju usluge prerade i prodaje hrane korisnicima. Smjernice sadrže i praktične upute za provedbu mjera fizičke distance u okruženju u kojem se prerađuje hrana te savjete za korištenje i odlaganje osobne zaštitne opreme, poput maski i rukavica.

 Agencija za sigurnost hrane BiH je, odmah po njihovoj službenoj objavi, pristupila prijevodu navedenih smjernica jer nastoji smjernice učiniti dostupnim što većem broju poduzeća u prehrambenom sektoru kroz sve raspoložive komunikacijske kanale.

 Prijevod smjernica objavljen je i na web stranici Agencije (link: https://fsa.gov.ba/wp-content/uploads/2020/04/WHO-2019-nCoV-Food_Safety-2020-1-BOS_final.pdf).

 "Očuvanje zdravlja svih osoba uposlenih u proizvodnji hrane i lancu opskrbe hranom jedan je od bitnih preduvjeta za uspješno prevladavanje pandemije covid-19. Za razliku od nekih drugih radnika, osobe koje rade u industriji hrane nemaju mogućnost rada od kuće i u uvjetima pandemije rade na svom uobičajenom radnom mjestu. Stoga je važno da se u prehrambenom sektoru osigura usuglašenost s preventivnim mjerama kako bi se osobe koje rade s hranom zaštitile od infekcije virusom covid-19, spriječilo prenošenje virusa te poboljšala praksa vezana za higijenu hrane i dezinfekciju", navode iz Agencije.

 Ističu kako je osoblju koje radi u prostorijama s hranom potrebno omogućiti pisane instrukcije i obuku vezano za sprječavanje širenja virusa covid-19. Standardne procedure prehrambenih poduzeća  kojima se procjenjuje radna sposobnost koje su dio  njihovih sustava upravljanja sigurnošću hrane (Food Safety Management System), trebaju osigurati da se zaraženi uposlenici izdvoje iz prostorija s hranom. Osoblje koje se ne osjeća dobro ili ima simptome bolesti covid-19 ne treba dolaziti na posao i treba biti informirano kako kontaktirati medicinsko osoblje.

 "Veoma je mala mogućnost da se osoba zarazi virusom covid-19 putem hrane ili pakiranja hrane. Covid-19 je respiratorna bolest i primarni put prenošenja je izravni kontakt osoba ili kapljičnim putem kada se zaražena osoba nakašlje ili kihne. Do danas nije pronađen nijedan dokaz da se virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti prenose hranom ili preko pakiranja hrane. Koronavirusi se ne mogu multiplicirati u hrani, za to im je potreban životinjski ili ljudski domaćin", priopćili su iz Agencije.

 Najnovijim istraživanjem procijenjeno je koliko dugo virus covid-19 može preživjeti na različitim površinama i rezultati su pokazali da virus može ostati vijabilan do 72 sata na plastičnoj ili površini od nehrđajučeg čelika, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu.

 "Ovo istraživanje je provedeno u laboratorijskim uvjetima (kontrolirana relativna vlažnost i temperatura) i rezultati bi se trebali oprezno tumačiti u realnom okruženju", navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Smjernice Misije OSCE-a u BiH: Sigurno skladištenje i rukovanje oružjem doprinose većoj sigurnosti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'