Svijet     | 20.04.2020. 11:50 |

EU i Britanija nastavljaju pregovore nakon Brexita video konferencijom

FENA Internet

BRUXELLES, 20. aprila (FENA) - Jedanaest sedmica nakon Brexita, Britanija i Evropska unija nadaju se da će konačno ostvariti napredak ka postizanju trgovinskog sporazuma.

Prva od tri sedmice pregovora putem video konferencije počinje danas. Naredne faze planirane su za sredinu maja i početak juna.

Britanija je napustila EU krajem januara. Ostalo je, ipak, još prelaznog perioda do kraja godine, tako da praktično ništa nije promijenjeno u svakodnevnom životu.

Britanija je još dio unutrašnjeg tržišta i carinske unije EU, povinuje se pravilima bloka i uplaćuje u njegov budžet. Ukoliko se, međutim, ne postigne nikakav sporazum u prelaznom periodu, razlaz između dvije strane će biti bolan uz ozbiljne posljedice po ekonomiju.

U prvom krugu pregovora koji je počeo u martu, obje strane su spoznale da su njihove pozicije jako udaljene.

Šef pregovaračkog tima EU Michel Barnier potom je objavio da je zaražen koronavirusom, a njegov britanski kolega David Frost također je smješten u karantin.

Na kraju, samo su moguće ekspertske rasprave o eventualnom tekstu sporazuma. "Stvarni opipljivi napredak" trebao bi se ostvariti do juna, saopćile su obje strane u prošloj sedmici, prenosi dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'