Stranačke aktivnosti     | 20.04.2020. 11:42 |

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

FENA Saopćenje

Vlada SDA, DF i SBB u Kantonu Sarajevo nastavlja se poigravati ljudskim životima demonstrirajući svoju nestručnost, nekompetentnost i potpuni nedostatak osjećaja za realnost. Nakon što je pokušaj realizacije nesuvislih planova Sebije Izetbegović mimo očiju javnosti propao, jer su se struka i javnost usprotivili, imali smo priliku čuti od ministra Mesihovića kako se radi o neformalnom dokumentu. 

Na taj način je još jednom pokazao vrhunac bezidejnosti i nesnalaženja, jer je gore od činjenice da je kao ministar podređen ispunjavanju želja i hirova gospođe direktorice samo način na koji se pokušao opravdati. 

Naredba o preraspodjeli zdravstvenog kadra za potrebe JU Opšta bolnica Prim.dr. Abdulah Nakaš nije utemeljena ni na zakonu ni na mišljenju struke, ali jeste stara želja gospođe direktorice koju su u nekom prošlom vremenu kritikovali i DF i SBB, pa i direktor Kravić i ministar Mesihović. Danas svjedočimo kako se za par fotelja i komadić vlasti mogu pogaziti svi principi. 

Ovaj put Sebija Izetbegović je naredila da se svi hitni slučajevi prebacuju iz Kliničkog centra u Opću bolnicu, da bi se još više “rasteretio KCUS” i valjda ostvarile dodatne uštede, ali i prikrio sve veći deficit stručnog iskusnog kadra koji su iz različitih razloga napustili KCUS. 

Ministra Mesihovića i gospođu Izetbegović očigledno ne zanima to što u Općoj bolnici ne postoji veliki broj medicinskih disciplina i specijalnosti koja su skoro najbitnija za teška hitna stanja u kojima se može naći svaki građanin Kantona Sarajevo. Nema interventne kardiologije i kardiohirurgije, što je osnova za potpuni tretman infarkta srca, nema dijalizu, nema neurohirurgije, vaskularne hirurgije, kardiohirurgije, torakalne hirurgije… 

Pacijenti sa teškim povredama iz saobraćajnih udesa će se morati vozati od jedne bolnice do druge. 

Očigledno njima sve ovo nije bitno, jer je očito kako sada panično pokušavaju naći žrtvu i nekoga na koga će prebaciti odgovornost i krivicu zbog činjenice da, evo ni nakon mjesec dana, nije ustanovljen famozni algoritam i jasan put pacijenta u Kantonu Sarajevo. 

KO SDP BiH traži od Vlade Kantona Sarajevo i nadležnog ministarstva da se javnosti hitno predoči analiza na osnovu koje je zaključeno da Urgentni centar Opšte bolnice mora da prima sve pacijente 24 sata svim danima, i zbog čega je naređena preraspodjela kadra prema Opštoj bolnici napravljena tek sada. 

SDP insisitra na hitnom povlačenju besmislene naredbe i odgovornost, odnosno sankcionisanje svih onih koji su učestvali u kreiranju i donošenju takve odluke. Insistirat ćemo na procesuiranju svih onih koji krše ugovor između KCUS-a i Zavoda Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, jer sredstva od gotovo 400 miliona KM, koliko se izdvaja na godišnjem nivou, očito nisu opravdana i kvalitetom zdravstvene zaštite.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo