Svijet     | 19.04.2020. 17:07 |

Pence: SAD provode 150 hiljada testiranja na koronavirus dnevno

FENA Internet

WASHINGTON, 19. aprila (FENA) - Potpredsjednik Mike Pence kaže da se u Sjedinjenim Državama dnevno obavlja 150 hiljada testova na koronavirus, ali je sugerisao da su guverneri država, a ne savezna vlada, krivi što ta brojka nije veća.

Pence je izjavio za NBC-ovu emisiju "Meet the Press" da bi "ako države širom zemlje aktiviraju sve laboratorije koje su na raspolaganju u njihovim državama, to mogli više nego udvostručiti preko noći".

Rekao je da SAD imaju "dovoljan broj testova" da države počnu ponovno otvarati svoje ekonomije u sklopu smjernica koje je Bijela kuća objavila ove sedmice, javio je Associated Press.

Guverneri obje strane rekli su da, iako imaju više laboratorija koje bi mogle povećati testiranje u mnogim područjima, to često nisu u mogućnosti zbog odgađanja za koje je odgovorna savezna vlada.

Pence je također upitan o objavi na Twitteru predsjednika Donalda Trumpa da bi demokratski guverneri u Minnesoti, Michiganu i Virginiji trebali "osloboditi" svoje države iako tamošnji dužnosnici slijede mnoge smjernice Trumpove administracije po pitanju usporavanju širenja koronavirusa.

Pence je odgovorio rekavši da "predsjednik želi ponovo otvoriti američku ekonomiju čim prije to bude mogao uraditi na siguran i odgovoran način."

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'