Bosna i Hercegovina     | 17.04.2020. 15:12 |

U Goražde dopremljena medicinska pomoć iz Srbije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17. aprila (FENA) - U Goražde je dopremljena pomoć Republike Srbije, što je rezultat pisma koje je predsjedniku Aleksandru Vučiću uputio gradonačelnik Muhamed Ramović, zatraživši konkretnu medicinsku pomoć, koja je kasno sinoć stigla u grad na Drini.

Dopremljena su dva respiratora, jedan klinički i jedan mobilni, 300 testova za koronavirus, zatim 10.000 jednokratnih zaštitnih rukavica, 10.000 respiratornih maski, 500 litara dezinfekcionih sredstava, 500 vizira, 200 zaštitnih skafandera za medicinsko osoblje i isto toliko zaštitnih naočala.

Gradonačelnik Ramović naglasio je da je pojavom pandemije koronavirusa, u nedostaku neophodne medicinska opreme kao i zbog činjenice da zdravstvene ustanove u tom trenutku nisu bile adekvatno opremljene, zahtjev za pomoć poslan na brojne adrese.

- Iako smo se nadali i priželjkivali da će medicinska oprema biti isporučena ranije, budući da se još ne nazire kraj pandemije, oprema će biti od velike koristi našim zdravstvenim ustanovama i građanima. Ovom prilikom želim da se zahvalim predsjedniku Republike Srbije i svim građanima Republike Srbije na vrijednoj opremi i razumijevanju. Zahvalnost dugujem i prijateljima iz Sandžaka koji su pokazali izuzetnu susretljivost i želju da daju doprinos u obezbjeđivanju opreme za svoje sunarodnjake u Bosni i Hercegovini - istakao je Ramović.

Dodao je da je gradska uprava uputila 52 pismena zahtjeva za pomoć i isto toliko telefonskih, te da se uskoro očekuje medicinska oprema iz drugih zemalja.

-Razlozi za moje traženje medicinske opreme za sve građane Grada Goražda bili su isključivo u cilju zaštite života i zdravlja i moja iskrena reakcija u namjeri da za svoje sugrađane obezbijedim ono što im je u tom trenutku najpotrebnije. Ni sada ne želim da učestvujem u političkim igrama i podvalama koje su rezultirale brojnim uvredama i prijetnjama na moj račun. Od ponedjeljka oprema će biti raspodijeljena za osam naših jedinica civilne zaštite, te našim ostalim ustanovama i preduzećima, kao i mjesnim zajednicama - kazao je gradonačelnik Goražda.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Brod s 200 tona pomoći za Gazu krenuo sa Kipra

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo