Bosna i Hercegovina     | 17.04.2020. 14:38 |

Premijer Ganić i ministri u Vladi ZDK odrekli se 20 posto od neto plate

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17.aprila (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na današnjoj 14. vanrednoj sjednici, analizirala je zdravstvene mjere koje se poduzimaju na području ovog kantona, ali i finansijske potrebe za uređenje određenih objekata, poput izolatorija za smještaj oboljelih od koronavirusa COVID-19, saopćila je press služba Kantona. 

Premijer i  ministri u Vladi su donijeli zaključak da se solidarno odreknu 20 posto neto osnovne plate u korist opremanja i unapređenja zdravstvene infrastrukture.

Premijer Mirza Ganić rekao je da će sredstva, ukoliko pravno bude moguće, ostati u budžetu Zeničko-dobojskog kantona, a ako ne, onda će biti usmjerena prema Kantonalnoj bolnici Zenica za nabavku opreme.

Zeničko-dobojski kanton prvi je usvojio rebalans budžeta kojim su osigurana dodatna sredstva u iznosu od 7,7 miliona KM za potrebe zdravstvenog sektora te saniranje posljedica pandemije COVID -19 u svim segmentima društva, a posebno u privredi. Zbog pada prihoda u budžetu usljed pandemije, u svim resorima su uvedene mjere štednje, ukinuta reprezentacija te odgođena nabavka vozila i opreme, a u pripremi je sveobuhvatan program mjera štednje koje će biti obuhvaćene novim rebalansom budžeta, navodi se u saopćenju Press služba ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Prosječna plata u BiH u decembru 1.297 KM

Prosječna neto plata u BiH u novembru 1.304 KM, realno porasla za 9,1 na godišnjem nivou

Hota-Muminović: Stekli su se uslovi za povećanje plata radnicima u obrazovanju u KS

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom