Bosna i Hercegovina     | 17.04.2020. 12:18 |

KO SDPBiH Sarajevo pozvao premijera i aktuelni saziv Vlade KS-a na ostavke

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) – Kantonalna organizacija  Socijaldemokratske partije (SDPBiH) Sarajevo pozvala je danas premijera Kantona Sarajevo (KS) Maria Nenadića i aktuelni saziv Kantonalne vlade da se povuku, odnosno da podnesu ostavke.

Nezadovoljni dosadašnjim djelovanjem Vlade KS-a i kantonalnog premijera, posebno u periodu od uvođenja stanja nesreće u KS-u povodom proglašenja pandemije koronavirusa (Covid-19), iz ove SDP-ove organizacije najavili su rušenje Kantonalne vlade do ljeta ove godine.

Predsjednik Kantonalne organizacije SDP-a Sarajevo Damir Mašić uputio je niz kritika povodom rada Vlade (SDA, DF, SBB, BOSS), navodeći kako se radi o sazivu "koji u protekli mjesec dana nije donio nijednu mjeru za olakšanje posljedica pandemije", te da ne vodi, niti kontroliše procese u KS-u.

- Danas u Sarajevu svjedočimo potpunom raspadu sistema zbog nesposobne i plašljive vlade, koja je samo mjesec dana nakon imenovanja u potpunosti kapitulirala – ustvrdio je Mašić na pres-konferenciji U Sarajevu, izražavajući nezadovoljstvo zbog neodgovarajućeg odgovora zdravstvenog sistema u KS-u na aktuelnu krizu, te neadekvatnog zbrinjavanja oboljelih/zaraženih koronavirusom.

Po njegovim riječima, prioritet aktuelnom sazivu jeste “kadrovska križaljka i postavljanje jednako nesposobnih i korumpiranih stranačkih uhljeba”.

- Ova vada neće dočekati ljeto i mi s partnerima radimo na tome – naveo je Mašić.

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović pozvao je lidera SBB-a Fahrudina Radončića "da onako kako je ekspresno pozvao na smjenu direktora Domova zdravlja, da isto tako ekspresno smijeni svog premijera Nenadića zbog nerada i neadekvatne reakcije”.

Istovremeno, pozvao je na zaustavljanje političkih obračuna sa zdravstvenim radnicima koji su sada najpotrebniji, kao i unutar preduzeća, podsjećajući da su u 15 preduzeća u periodu vanrednog stanja smijenjene upravne strukture, bez adekvatnih odluka u bilo kojoj oblasti.  

U osvrtu na stanje zdravstva u KS-u, Stojanović je podsjetio kako je prva mjera aktuelnog kantonalnog ministra zdravstva bila “kupovina automobila”.

Prim. dr. Dragan Stevanović, delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta, ukazao je na neadekvatan odgovor na aktuelnu krizu, te nesnalaženje institucija sistema, odnosno odsustvo promptnog reagiranja u novonastalim okolnostima.

- Aktuelna vlast pokazuje da ne zna rukovoditi krizom i ne zna primijeniti zakone koji su na snazi – kazao je Stevanović, podsjećajući da krizom u datim okolnostima treba da rukovodi Štab civilne zaštite koji treba da ima vlastite strukture - komandanta, načelnika i odgovarajuće službe, pri čemu su, kada se o epidemiji radi, ministar zdravstva i direktor zavoda za javno zdravstvo ključne ličnosti.

Na neadekvatno institucionano organiziranje i funkcioniranje u uvjetima krize, ukazao je i zastupnik u Skupštini KS-a Samir Suljević, potcrtavajući kako Štab CZ-a, koji treba da bude stručno-operativni organ, u suštini doima kao “neformalna grupa građana”.

Štab CZ-a KS, kao i općinski štabovi CZ-a su, kako navodi, stavljeni u funkciju podjele paketa građanima, maski, dezinfekcionih sredstava…, “bez odgovarajućih odluka, kako bi se suočili s problemima i posljedicama aktuelne krize”.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Premijer Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu 'Stazom sjećanja 11.451...'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo